Asus ROG Maximus Z690 Formula

Asusove ROG ploče s imenom Formula specifične su po hladnjaku naponske jedinice koji je pripremljen za spajanje na sustav vodenog hlađenja. Formula temeljena na čipsetu Z690 dodatno će biti zanimljiva korisnicima koji traže bijelu alternativu modelima Extreme i Apex

Denis Arunović petak, 31. prosinca 2021. u 00:00
specifikacije
Čipset Intel Z690
Socket LGA-1700
Memorija 4 × DDR5, do 128 GB
PCIe konektori 2 × PCIe 5.0 x16 (x16/x0 ili x8/x8, CPU)
1 × PCIe 4.0 x16 (interno x8, čipset)
SATA / M.2 / U.2 8 × SATA, RAID 0, 1, 10 (čipset)
1 × M.2 NVMe PCIe 4.0 x4 (CPU) 
2 × M.2 NVMe PCIe 4.0 x4 (čipset)
2 × ROG Hyper M2 kartica PCIe x8
Mreža 1 × 10 Gb/s Marvell
Intel Wi-Fi 6E
Audio Realtek ALC4082
Stražnji konektori BIOS FlashBack tipka
Tipka za resetiranje BIOS-a
2 × Wi-Fi antene
1 × LAN (RJ45)
1 × HDMI 2.1
3 × USB 2.0
6 × USB 3.2 Gen2
1 × USB-C 3.2 Gen2
2 x Thunderbolt 4
5 × audio konektor
1 × S/PDIF
Dio opreme ploče je kartica Hyper M.2, koja nam omogućuje da PC proširimo s još dva M.2 utora
Dio opreme ploče je kartica Hyper M.2, koja nam omogućuje da PC proširimo s još dva M.2 utora

Model Maximus Z690 Formula u Asusovoj se ponudi ploča za Intelove procesore Alder Lake smjestio ispod modela Maximus Extreme, a iznad modela Maximus Apex. Iako je i Formula izuzetno skupa ploča, osjetno je jeftinija od modela Maximus Extreme, te neznatno skuplja od modela Apex. U pogledu dodatne opreme, Formula donosi neke neobične sitnice. To su dva tkaninom opletena SATA kabela, ROG Hyper M.2 kartica koja omogućuje ugradnju dodatna dva M.2 SSD-a preko PCIe utora, ROG privjesak za ključeve i ROG držač grafičke kartice. Potonji dodatak smješta se ispod stražnjeg kraja grafičke kartice kako bi prevenirao svijanje.

Za razliku od golemog Maximusa Extreme, koji idealno traži kućište prilagođeno za ugradnju ploča E-ATX formata, Formula je ploča standardnih ATX dimenzija te će stati u svako bolje kućište. Ključni aspekt vizualnog dizajna korištenje je bijele boje za izradu hladnjaka i ukrasnih oklopa, što će se svidjeti korisnicima koji preferiraju bijele komponente. Zanimljivo je da su svi ti dodaci izrađeni od aluminija, što nije slučaj s jeftinijim pločama, gdje se za ukrasne elemente koristi plastika.

Hlađenje ploče specifično je po korištenju CrossChill EK III VRM bloka, odnosno, vodenog bloka dizajniranog od tvrtke EKWB, postavljenog povrh naponske jedinice procesora i spremnog za spajanje na modularne sustave vodenog hlađenja. Hladnjak i bez vode odrađuje posao vrlo dobro te 20-faznu naponsku jedinicu, načinjenu od 105-amperskih elemenata, zadržava na maksimalnoj temperaturi od 64 °C, u kombinaciji s najjačim Alder Lake procesorom (Core i9), koji na ovoj ploči poteže čak 287 W. Donji dio ploče prekriva metalna ploča, koja je zapravo veliki hladnjak za M.2 SSD-ove. Ispod nje skriven je odvojeni hladnjak čipseta te dva M.2 utora. Poleđina ploče također je armirana s metalnom pločom, što je posve očekivano, s obzirom na količinu metala na gornjem dijelu ploče.

Formula nije tako atraktivna u pogledu osvjetljenja kao Extreme, no i dalje izgleda vrlo impresivno. Na donjem dijelu ploče imamo veliki logo ROG, načinjen od točkica, ispod kojeg se nalazi programabilno RGB osvjetljenje. Na gornjoj strani je element jednakog stila, a povrh prvog PCIe utora nalazi se hladnjak M.2 SSD-a s OLED ekranom, kakav imamo i na Extremeu. Bez dodatne konfiguracije na OLED ekranu prikazuje se dijagnostika pri bootanju računala, a nakon učitavanja OS-a prikazane su temperaturne komponente.

Interni konektori

Na gornjem rubu ploče nalaze se dva EPS konektora za dodatno napajanje procesora, četiri konektora za ventilatore i dvoznamenkasti ekran za dijagnostiku s kôdovima. Na donjem rubu ploče još su četiri konektora za ventilatore, konektor za spajanje senzora protoka, dva senzora za spajanje senzora temperature za ulazni i izlazni vod vodenog hlađenja, i dva interna USB-a 2.0. Na desnom rubu ploče, odozgo prema dolje, Asus je smjestio tri tipke za OC funkcije i uključivanje računala, integrirane u ukrasni oklop, ATX konektor, dodatni 6-pinski konektor za napajanje PCIe kontrolera, 20-gigabitni interni USB-C port, šest zakrivljenih SATA portova i dva zakrenuta interna 5-gigabitna USB-a 3.2. Bitno je naglasiti da je dodatni naponski PCIe konektor nužno spojiti ako želite iskoristiti 60-vatno brzo punjenje prednjeg USB-C porta. U suprotnom, podržano je punjenje snagom od 27 W.

Dio opreme ove ploče je i M.2/PCIe adapter, koji omogućuje instalaciju dodatna dva M.2 SSD-a. Njega možemo ugraditi u jedan od primarna dva PCIe utora koji su spojeni na PCIe 5.0 kontroler čipseta, ili u treći PCIe 4.0 x16 utor spojen na čipset (interno x8). M.2 utor ispod hladnjaka s OLED ekranom spojen je na dedicirane SSD PCIe 4.0 kanale u procesoru, a donja dva M.2 utora spojena su na čipset, s time da jedan podržava NVMe Gen4, a drugi Gen3 sučelje.

Ponuda vanjskih konektora je izdašna, pa tu, osim tipki za resetiranje postavki BIOS-a i automatsku nadogradnju BIOS-a preko USB memorije, nalazimo – dvije antene integriranog Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2 modula, RJ-45 konektor Marvellova 10-gigabitnog mrežnog kontrolera, dva Thunderbolta 4, HDMI 2.1 za grafiku iz procesora, šest 10-gigabitnih USB-A portova i jedan USB-C, tri USB-a 2.0 te pet analognih i jedan digitalni konektor integrirane zvučne kartice. Zvučna je temeljena na trenutačno najmoćnijem Realtekovom kodeku ALC4082, koji je kombiniran s ESS-ovim DAC-om i pojačalom za spajanje slušalica na prednje konektore na kućištu.

Maximus Z690 Formula nesumnjivo je odlična ploča, kako u hardverskom, tako i u softverskom smislu, no usprkos tome teško opravdava svoju vrlo visoku cijenu. Iako nudi neke zgodne dodatke u odnosu na slične konkurentske ploče (primjerice, Aorus Z690 Master ili MSI MEG Z690 ACE), od njih je istodobno 50-ak posto skuplja. S druge strane, s obzirom na tip korisnika na koje cilja, to vjerojatno i nije poseban problem.

Asus ROG Maximus Z690 Formula

  • Odličan naponski modul
  • Do pet M.2 utora
  • Odlična ponuda vanjskih konektora
  • Thunderbolt 4
  • Vrhunsko hlađenje
  • Odlično RGB osvjetljenje
  • Mnogo konektora za ventilatore
  • Izvrsna implementacija zvuka
  • Wi-Fi 6E
  • 10-gigabitna mrežna kartica
  • OLED ekran
  • Programabilne tipke i ostali OC dodaci
  • Bogata dodatna oprema
  • Rupe za montažu LGA-1200 hladnjaka
  • Vrlo visoka cijena
Dodatne mogućnosti 10
Ponuda konektora 10
VRM i hlađenje 10
Performanse 8
Cijena 3
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 6.600 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus
Bug 350 siječanj 2022.

Matične ploče s čipsetom Z690