Kišnica se više nigdje u svijetu ne može smatrati sigurnom za piće

Istraživanje je pokazalo da se u kišnici u cijelom svijetu mogu pronaći "vječne kemikalije" kao posljedica ljudskog djelovanja. One se ne razgrađuju u prirodi, a mogu izazvati cijeli niz bolesti

Sandro Vrbanus srijeda, 10. kolovoza 2022. u 10:04

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (kratica: PFAS) velika su skupina od više tisuća sintetičkih kemikalija, čija je primjena u modernom društvu vrlo raširena, a samim time bilježi se i vrlo visoka pojavnost istih u prirodi. Sve kemikalije iz te skupine sadržavaju veze ugljika i fluora, jednu od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj kemiji, koja im omogućava da budu otporne na razgradnju pri uporabi i u okolišu.

Vječne kemikalije

Većina kemikalija iz skupine PFAS lako se prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja, a zbog činjenice da se ne razgrađuju prozvane su i "vječnim kemikalijama". Izvor im je isključivo ljudska aktivnost, a najčešće ih se može naći u raznim bojama, premazima, proizvodima za zaštitu površina od prljavštine te sredstvima za poliranje.

Zagađenja PFAS-om često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu, a najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Stockholmu pokazalo je da se ove opasne kemikalije mogu pronaći u kišnici i snijegu posvuda u svijetu. Pronađene su tako čak i u području Tibeta te na Antarktici.

Razine više od dozvoljenih

Tijekom proteklih 20 godina, dozvoljene granične vrijednosti ovih spojeva u vodi za piće značajno su smanjene (u SAD-u je vrijednost smanjena čak do 37,5 milijuna puta za određene spojeve) budući da su istraživanja pokazala njihovu toksičnost i povezala ih s brojnim bolestima.

Uzmu li se ove referentne vrijednosti iz SAD-a kao relevantne, tada se kišnica više nigdje u svijetu ne može smatrati sigurnom za piće, pokazuju rezultati ove studije. "Iako u industrijaliziranom svijetu kišnicu ne pijemo često, mnogi ljudi diljem svijeta očekuju da ona bude sigurna za piće i da osigurava izvor pitke vode", kaže voditelj istraživanja Ian Cousins.

Učinci izloženosti PFAS-u 📷 European Environment Agency
Učinci izloženosti PFAS-u European Environment Agency

Istraživanje je također pokazalo da se razina štetnih PFAS spojeva u atmosferi ne smanjuje, unatoč tomu što ih je veliki svjetski proizvođač, 3M, izbacio iz upotrebe prije 20 godina. Oni tamo ostaju i kruže prirodom, iz atmosfere dolaze u vodu i oceane, potom se preko aerosola vraćaju u atmosferu. Znanstvenici očekuju da će slična situacija ostati kakva jest, odnosno da će razine ovih spojeva i dalje biti više od dozvoljenih razina. Njihovo uklanjanje iz prirodnog ciklusa vrlo je skupo, a znanstvenici poručuju da bi taj trošak trebali snositi oni koji su generiranjem tih kemikalija profitirali – dakle, njihovi proizvođači.