Ne poskupljuje baš sve: Starlink je u Hrvatskoj upravo značajno pojeftinio

Satelitski pristup Internetu preko SpaceX-a do sada je bio relativno skup, no iz Muskove kompanije stiže jedna dobra vijest: u Hrvatskoj će sada on biti više nego upola jeftiniji

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. kolovoza 2022. u 14:50

Bez nekog posebnog priopćenja ili marketinške kampanje, SpaceX-ov satelitski pristup Internetu Starlink doživio je pojeftinjenje na nekim tržištima svijeta, među kojima se našla i naša zemlja. Korisnici iz Hrvatske, koji bi se htjeli na Internet spajati preko sve brojnijih satelita Muskove kompanije, od sada će to moći učiniti po značajno manjoj jednokratnoj i mjesečnoj cijeni nego do sada.

Prvo poskupio, pa pojeftinio

Kada je postao dostupan u Hrvatskoj, Starlink je vrlo brzo bio podigao cijene, pa je sve donedavno za početni paket trebalo izdvojiti 4.980 kuna te na to platiti i troškove slanja opreme u iznosu od 649 kuna. Mjesečna pretplata iznosila je 799 kuna. Međutim, došlo je do promjene, i to nabolje.

Stare cijene Starlinka
Stare cijene Starlinka

Iz SpaceX-a sada kažu kako njihove nove cijene terminala i pretplate odražavaju stanje na lokalnom tržištu i prilagođene su kupovnoj moći – pa su time za Hrvatsku značajno snižene. Odlučite li se danas na narudžbu Starlinkovog terminala, on će vas u početku jednokratno koštati 3.800 kuna. Slanje opreme bit će uključeno u tu cijenu, dok će mjesečna pretplata biti više nego upola jeftinija. Nova mjesečna cijena Starlinka za korisnike iz Hrvatske tako iznosi 370 kuna (što će se vjerojatno preračunati u 49 eura nakon 1. siječnja).

Nove cijene mjesečne pretplate bit će primijenjene i za sve postojeće korisnike, bez potrebe za njihovom bilo kakvom intervencijom.

Nove cijene Starlinka za Hrvatsku
Nove cijene Starlinka za Hrvatsku