Već je dogovoren i drugi turistički let Starshipom oko Mjeseca

SpaceX je, nakon prvog leta i Yusakua Maezawe, za svoj Starship pronašao i drugog kupca voljnoga platiti kružno putovanje oko Mjeseca i natrag. On je već poznati svemirski turist, Dennis Tito

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. listopada 2022. u 06:00

SpaceX je tek odradio nekoliko pokusnih lansiranja i slijetanja svojeg Starshipa. U punoj veličini, s potisnikom Super Heavy, još uvijek ga nisu niti pokušali lansirati u orbitu, no ambiciozna kompanija već je prodala dva turistička leta tim svemirskim brodom nove generacije. Prvi od njih, sjetit ćete se, zakupio je japanski milijarder Yusaku Maezawa, obećavši da će na premijerno putovanje oko Mjeseca i natrag povesti skupinu umjetnika i kreativaca, kako bi što bolje obilježili taj povijesni događaj.

Svemirski turist Tito

Drugi svemirski turistički let Starshipa, objavio je SpaceX, zakupio je već poznati svemirski turist, Dennis Tito. Ako vam njegovo ime zvuči poznato, u pravu ste – upravo Tito je bio prvi svemirski turist u povijesti koji je letio na Međunarodnu svemirsku postaju, davne 2001. godine. Ovoga puta, na put oko Mjeseca povest će i svoju suprugu Akiko, za koju SpaceX kaže da će biti jedna od prvih žena na takvom putovanju.

Starship, trenutačno u fazi testiranja
Starship, trenutačno u fazi testiranja

Objavljen je i okvirni plan leta. Cijeli izlet trebao bi trajati oko tjedan dana, što će biti dovoljno vremena da Starship odleti do Mjeseca, približi mu se na oko 200 kilometara, u toj orbiti načini jedan cijeli krug oko našeg prirodnog satelita, a potom se vrati na Zemlju. Plan je da bračni par Tito na ovo romantično putovanje poleti nekada nakon Maezawine misije dearMoon. Za sada nije sasvim jasno kada bi se to moglo dogoditi. Ranije najave su govorile da bi prva turistička misija mogla biti lansirana 2024. godine.

Napomenimo i da je Dennis Tito trenutačno 82-godišnjak, a na ovo bi lansiranje mogao poći u dobi od 85 ili više godina. Time vjerojatno neće oboriti rekord Williama Shatnera, koji je na suborbitalni svemirski let išao kao 90-godišnjak, ali će postati najstariji astronaut koji je napustio Zemljinu orbitu.

Kaže kako je o putovanju do Mjeseca maštao još otkako se vratio s ISS-a. Kada je to spomenuo ljudima iz SpaceX-a, "u samo nekoliko minuta pao je dogovor". On i supruga, inače licencirana pilotkinja, na putovanje neće ići sami – najavili su kako će povesti još deset suputnika. Ugovor, o kojem je javnost obaviještena tek sada, potpisali su u ljeto 2021. godine, kada su oboje prošli i SpaceX-ove fizičke i kognitivne testove.

"Ne računamo da ćemo biti lansirani sljedeće godine. Moramo ostati u formi, što je za nekoga mojih godina odlična motivacija, jer mnogi ljudi u mojoj dobi, znate, sjede u naslonjaču i čekaju neizbježno", poručio je Tito, uz napomenu da je sada u boljoj fizičkoj spremi nego kada je letio na ISS.