SuperGPS: navigacijski sustav precizan unutar 10 centimetara

Nizozemski istraživači razvili su alternativni sustav pozicioniranja koji je robusniji i točniji od GPS-a, posebno u urbanim okruženjima

Mladen Smrekar petak, 18. studenog 2022. u 16:19

Alternativni sustav za pozicioniranje, robusniji i precizniji od GPS-a, posebno u urbanim okruženjima, razvili su istraživači Tehnološkog sveučilišta u Delftu, Vrije Universiteita u Amsterdamu i tvrtke VSL. Radni prototip koji je demonstrirao ovu novu infrastrukturu mobilne mreže postigao je točnost od 10 centimetara.

GPS i Galileo

Ova nova tehnologija važna je za implementaciju širokog spektra naprednih primjena temeljenih na lokaciji, uključujući autonomna vozila, kvantnu komunikaciju i mobilne komunikacijske sustave sljedeće generacije. 

SuperGPS nudi alternativni sustav pozicioniranja, precizniji i pouzdaniji od GPS-a
SuperGPS nudi alternativni sustav pozicioniranja, precizniji i pouzdaniji od GPS-a

Danas se velik dio vitalne infrastrukture oslanja na globalne satelitske navigacijske sustave kao što su GPS i Galileo. Ipak, ovi sustavi koji se oslanjaju na satelite imaju značajna ograničenja. Njihovi radio signali su slabi, a točno pozicioniranje nije moguće kad se radio signali reflektiraju ili ih blokiraju zgrade.

Alternativni sustav pozicioniranja

Nizozemski projekt SuperGPS nudi alternativni sustav pozicioniranja, precizniji i pouzdaniji od GPS-a, koji umjesto satelita koristi mobilnu telekomunikacijsku mrežu.

Testiranje navigacijskog sustava s točnošću od 10 centimetara
Testiranje navigacijskog sustava s točnošću od 10 centimetara

S nekoliko tehnoloških inovacija oni su telekomunikacijsku mrežu transformirati u vrlo precizan sustav, neovisan o GPS-u. On nudi povezanost kao što to čine postojeće mobilne i Wi-Fi mreže te točno pozicioniranje i distribuciju vremena poput GPS-a.

Atomski sat

Mobilnu mrežu povezali su s vrlo preciznim atomskim satom tako da može emitirati savršeno tempirane poruke za pozicioniranje, baš kao što to rade GPS sateliti uz pomoć atomskih satova koje nose na sebi. Ove se veze ostvaruju putem postojeće svjetlovodne mreže.

Alternativni sustav umjesto satelita koristi mobilnu telekomunikacijsku mrežu
Alternativni sustav umjesto satelita koristi mobilnu telekomunikacijsku mrežu

Uz ovaj hibridni optičko-bežični sustav svatko može imati bežični pristup nacionalnom vremenu, a preciznost radio sata mjeri se u milijarditim dijelovima sekunde. Uz to, sustav koristi radijske signale čija je širina pojasa mnogo veća od one koja se obično koristi. 

Veća točnost pozicioniranja

"Zgrade reflektiraju radio signale, što može zbuniti navigacijske uređaje. Velika propusnost našeg sustava pomaže u rješavanju ovih zbunjujućih refleksija signala i omogućuje veću točnost pozicioniranja,” objašnjavaju znanstvenici u svom radu, objavljenom u časopisu Nature.  

Prototip sustava postavljen je u Green Villageu u sveučilišnom kampusu u Delftu
Prototip sustava postavljen je u Green Villageu u sveučilišnom kampusu u Delftu

Širina pojasa unutar radio spektra istovremeno je oskudna i skupa, kažu istraživači koji su taj problem zaobišli korištenjem brojnih povezanih radio signala male propusnosti. Tako se koristi samo mali dio virtualne propusnosti, a signali mogu biti vrlo slični signalima mobilnih telefona, objašnjavaju nizozemski znanstvenici.