Digitalni mediji u našoj regiji provest će EU projekt usmjeren protiv dezinformacija

Adria Digital Media Observatory je regionalni centar koji za cilj ima borbu protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije, a sufinancira ga i EU

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. prosinca 2022. u 06:00

Početkom prosinca, Europska komisija odabrala je šest novih regionalnih hubova koji će postati dijelom Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO). Među njima je i Adria Digital Media Observatory (ADMO), centar zadužen za našu regiju, čiji je cilj borba protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije.

AI za otkrivanje dezinformacija

Uz nositelja projekta, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, partneri na projektu su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, GONG, Adria News d.o.o. (N1 televizija), Agence France Presse (AFP), Xwiki (Francuska) i Oštro (Slovenija). Projekt započinje 1. siječnja 2023. i trajat će 30 mjeseci, a njegova je vrijednost 1,8 milijuna eura.

Projekt će osigurati kontinuiranu provjeru činjenica u Hrvatskoj i Sloveniji. Timovi komunikologa, politikologa i psihologa sa sveučilišta radit će niz istraživanja i publikacija o sadržaju dezinformacija, njihovim izvorima, podrijetlu narativa, njihovom prihvaćanju i razotkrivanju, kao i o ulozi međunarodnih aktera u širenju dezinformacija. Također, provodit će se kampanje medijske pismenosti, a FER će se baviti razvojem AI softvera za ranu detekciju dezinformacija.

Medijska pismenost

"Cilj ADMO-a je stvaranje i osiguranje dugoročnog razvitka hrvatsko-slovenskog neovisnog središta za nadzor digitalnih medija, sastavljenog od multidisciplinarne zajednice akademskih istraživača, provjeravatelja činjenica, medijskih praktičara, novinara i predstavnika civilnog društva, koji su sposobni otkriti i analizirati kampanje dezinformiranja te pružiti potporu u jačanju kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija", rekao je glavni koordinator projekta i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku profesor Mato Brautović, a prenosi N1.

"N1 televizija doprinos ADMO konzorciju dat će kroz proizvodnju serijala koji će govoriti o dezinformacijama u Hrvatskoj, Sloveniji, regiji Zapadnog Balkana i Europi, te će se oslanjati na istraživanja i multidisciplinarna znanja koja dolaze iz svih 27 regionalnih europskih centara koji čine Europski digitalni medijski opservatorij", izjavila je Ivana Dragičević, koja će autorski voditi projekt u ime N1 televizije.

Projekt započinje 1. siječnja 2023. i trajat će 30 mjeseci, a njegova je vrijednost 1,8 milijuna eura.