Ni kuća ni firma: sve više posla Australci obavljaju iz kafića

Australci su istražili privlačnost rada iz kafića i alternativnih lokacija u zemlji, za što se koriste i kako se u njima ponašaju tamošnji "laptop-radnici"

Mladen Smrekar petak, 3. veljače 2023. u 18:03
📷 Kireyonok_Yuliya
Kireyonok_Yuliya

Rad u kafićima i pubovima već je godinama uobičajen među freelancerima. Ali s hibridnim radom koji postaje "novo normalno", to je trend koji će definirati 2023. Tako nam barem pokazuju rezultati istraživanja australskog Tehnološkog sveučilišta Swinburne u Melbouneu koje je istražilo privlačnost rada u kafićima i alternativnim lokacijama, za što se koriste i kako se radnici tamo ponašaju.

Kafići, knjižnice, parkovi...

Nedavno istraživanje OpenTablea otkrilo je da gotovo polovica radnika koji rade na daljinu sad provodi vrijeme radeći u kafićima ili drugim trećim mjestima. Trend je posebno popularan među radnicima generacije Z; svaki deseti kaže da su im to omiljena mjesta za rad. Istraživanje Sveučilišta Swinburne potvrđuje da su kafići prvi favoriti, no kao mjesto za rad sve se više spominju i knjižnice, pubovi, parkovi i coworking prostori.

Ljudi koji rade na trećim mjestima to obično čine dva do tri puta tjedno. Ostaju između 15 minuta i četiri sata i pritom troše između četiri i čak 30 eura po posjetu. Uglavnom rade sami, a kad treću lokaciju koriste za manje sastanke, veličina skupa rijetko prelazi dvije ili tri osobe 📷 senivpetro
Ljudi koji rade na trećim mjestima to obično čine dva do tri puta tjedno. Ostaju između 15 minuta i četiri sata i pritom troše između četiri i čak 30 eura po posjetu. Uglavnom rade sami, a kad treću lokaciju koriste za manje sastanke, veličina skupa rijetko prelazi dvije ili tri osobe senivpetro

Kreativno razmišljanje

Izvan kuće i ureda obavlja se svakodnevni posao, ali boravak u kafićima i sličnim prostorima  koristi se i za kreativno razmišljanje, čitanje, rješavanje administrativnih zadataka i papirologije, raščišćavanje nagomilane e-pošta, za male sastanke i neformalne telefonske pozive.

Kafići prvi favoriti, no kao mjesto za rad sve se više spominju i knjižnice 📷 cookie_studio
Kafići prvi favoriti, no kao mjesto za rad sve se više spominju i knjižnice cookie_studio

Radnike rad na trećem mjestu privlači zbog dobre kave, glazbe, privatnosti..., ali daleko najpopularniji odgovori bili su: osjećaj dobrodošlice te wi-fi priključak i strujne utičnice. Velika većina laptop-radnika traži ugodnu, prijateljsku atmosferu u kojoj nema previše gužve, buke i da ih osoblje ne prisiljava da odu nakon određenog vremena.

Mentalno resetiranje

Radnici pritom najčešće konzumiraju grickalice i lagane obroke, pri čemu je više od polovice ispitanih reklo da naručuju samo hranu koju mogu "jesti jednom rukom", a sendviči, peciva, kolačići i muffini njihov su najpopularniji izbor.

Laptop-radnici najčešće naručuju hranu koju mogu "jesti jednom rukom" 📷 jcomp
Laptop-radnici najčešće naručuju hranu koju mogu "jesti jednom rukom" jcomp

Smatra se da su prve tri prednosti rada na trećem mjestu mentalno resetiranje, zajednica i društvena povezanost te odlična hrana i kava. Na pitanje u kojoj mjeri rad s trećeg mjesta pozitivno pridonosi njihovom općem blagostanju, prosječni odgovor bio je ogromnih 86 posto.

Kafići se koriste i za radne sastanke u dvoje, najviše troje  📷 freepik
Kafići se koriste i za radne sastanke u dvoje, najviše troje freepik

Šansa da se treće mjesto nastavi koristiti za posao u budućnosti još je veća: 98 posto. Međutim, pokazalo se da nisu svi radni zadaci primjereni za treća mjesta. Laptop-radnici ih izbjegavaju kad rade na nečemu povjerljive prirode, kad vode duge ili veće sastanke i kad posao zahtijevaju veći zaslon ili posebnu opremu.