Pogledali smo Netflixov "dokumentarac" o nestanku aviona MH370, da ne biste morali vi

Možda najbolji opis nove Netflixove mini serije je činjenica da smo riječ "dokumentarac" u naslovu stavili u navodnike. U njemu nećete doznati ništa novo, barem ne kada je riječ o činjenicama i dokazima

Sandro Vrbanus utorak, 14. ožujka 2023. u 17:11

Ako ste u proteklih devet godina pročitali išta vezanoga za avijaciju ili tek površno pratili vijesti iz te domene, priča o letu Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, na letu MH370 od Kuala Lumpura prema Pekingu, sigurno vam nije promakla. Nešto iza ponoći, 8. ožujka 2014. godine, taj je zrakoplov poletio, noseći 239 putnika i članova posade, u redovnom noćnom letu. Šezdesetak minuta potom nestao je s radara, isključio svu elektroničku komunikaciju i – nestao bez traga.

Do današnjih dana olupina nije pronađena, nekoliko njezinih dijelova isplivalo je u kasnijim godinama na istočnoj obali Afrike te plažama Madagaskara i otočića Réunion u Indijskom oceanu, i to je otprilike sve. Istražitelji su uspjeli, uz pomoć komunikacijskih "pingova" prema Inmarsatovom satelitu zaključiti da je MH370 letio oko šest sati nakon nestanka i vjerojatno skončao daleko na jugu, oko 2.000 kilometara zapadno od Australije, a brojne teorije godinama su kružile javnom prostorom – od toga da je bila riječ o otmici, požaru u teretnom prostoru, namjernoj sabotaži, političkoj igri, i slično.

MH370: Zrakoplov koji je nestao

Točno na 9. godišnjicu ove tragedije takve je priče odlučio ponovno rasplamsati Netflix, svojom trodijelnom "dokumentarnom" serijom, a zapravo špekulativnim, neutemeljenim i u krajnjoj liniji – neozbiljnim uratkom: MH370: The Plane That Disappeared.

Glavni narator u prve je dvije epizode novinar koji se bavi avijacijom, Jeff Wise, koji je, kaže, godine posvetio istraživanju različitih teorija. Na njegove dvije hipoteze zasnovane su epizode "The Pilot" i "The Hijack", koje, zaključili ste i sami, prikazuju scenarije u kojima su za nestanak zrakoplova krivi pilot ili otmičari.

Jeff Wise, ovdje bez kape od aluminijske folije 📷 Screenshot/YouTube/Netflix
Jeff Wise, ovdje bez kape od aluminijske folije Screenshot/YouTube/Netflix

Wise u potankosti opisuje obje teorije, zanemarujući pritom dokaze koji mu se u njih ne uklapaju, potom izmišlja scenarije za koje nema nikakve dokaze, pa iz sveg tog "cherry pickinga" slaže neku svoju novu priču. Netflix mu za to daje gotovo dva sata, da bi na on kraju i sam priznao da su mu teorije "nategnute", ali da "otvaraju nova pitanja". Sljedeći kadar: stručnjak koji čvrstim dokazima u potpunosti demantira Wiseova maštanja i ističe da ključne premise prikazanog scenarija tehnički nisu izvedive. Nakon toga – nikome ništa, kraj je epizode, koja je tako sama gledatelju priznala da nije bila ništa više od gubljenja vremena.

Ako ste mislili da je to najgore, prevarili ste se, ono tek slijedi. U trećoj epizodi, "The Intercept" jednako tako u tančine, slušamo hipoteze i nategnute zaključke Florence de Changy, koja je dokazima dobivenima po principu rekla-kazala složila svoju teoriju: MH370 presreli su i oborili vojni avioni. Sve što o letu znamo i što su službene istrage o njemu otkrile, sigurno je laž. Teorija zavjere u punom zamahu, dodatnih sat vremena objašnjavanja i iznošenja "dokaza" te diskreditiranja službeno prihvaćenih dokaza.

Uz sve navedeno, kroz seriju se provlače i intervju s obiteljima poginulih i službenim istražiteljima, što bi trebalo dati dozu kredibiliteta. No, sve je toliko isprepleteno s teorijama zavjere i "šokantnim" dokazima,  koje se potom posve zanemaruje i zaboravlja, pa i ono zaista bitno postaje irelevantno i gubi se u šumi oprečnih, netočnih i odavno demantiranih informacija. Serija k tome vrvi očiglednim logičkim rupama, čak i u fiktivnim scenarijima koje su njihovi "istražitelji" prezentirali.

Daleko bolje, dublje i kvalitetnije analize misterija MH370, koje uključuju i novije znanstvene spoznaje, mogu se naći na kanalima "običnih" youtubera, manje ili više specijaliziranih za avijaciju. I ne traju, kao ovaj "dokumentarac", gotovo tri sata. Gledatelji Netflixa navikli su posljednjih godina i na lošije sadržaje, no ako ništa drugo – žrtve leta MH370 i njihove obitelji zaslužile su bolje.