Treći val otkaza u Meti, opraštaju se s više tisuća zaposlenika

Ovoga tjedna Meta će otpustiti još jednu veliku skupinu svojih radnika. Zahvaćene su primarno tehničke pozicije iz nekoliko divizija: Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Reality Labsa

Sandro Vrbanus srijeda, 19. travnja 2023. u 20:13

Facebookova krovna kompanija otvorila je "sezonu otkaza" s njih 11.000 u listopadu prošle godine i time je tek pokrenula val sličnih događanja u američkom tehnološkom sektoru. Potom je uslijedila i nova runda, objavljena sredinom ožujka ove godine, kada je otkaze u Meti dobilo još oko 10.000 zaposlenika.

4 do 10 tisuća novih otkaza

Međutim, ni to nije sve – ovoga tjedna najavljeno je kako će iz nekoliko dijelova iste kompanije biti otpušteno još najmanje 4.000 ljudi. Neki izvori navode kako je i ovo preniska procjena, odnosno da će ovoga tjedna Meta ponovno podijeliti i do 10.000 otkaza. Službene informacije mogle bi se pojaviti već tijekom današnjeg dana.

Prema informacijama iz same Mete, otkazi će ovoga puta zahvatiti tehničko osoblje, stručnjake koji rade na Facebooku, Instagramu, WhatsAppu, ali i u odjelu Reality Labs, zaduženome za Metin ključni projekt Metaversea. Oni, koji će ostati bez posla ovoga tjedna, već su navodno o svemu obaviješteni, a zaposlenicima u SAD-u poručeno je da u ove dane iskoriste opciju rada od kuće "kako bi se ljudima dalo mjesta da procesiraju ove novosti".

Prije ovog vala otpuštanja, u Meti i povezanim je kompanijama radilo oko 75.000 ljudi. Ova godina i dalje je interno označena kao "godina efikasnosti", što znači da će prioritet kompanije i dalje biti na povećanju dobiti, te smanjenju troškova – kako kroz rezanje brojčanog stanja radne snage, tako i kroz smanjenje broja nekretnina u posjedu, više hibridnog rada i slične aktivnosti.