Nova tehnologija mogla bi omogućiti i do 100 puta brže optičke mreže

"Uvrnute" svjetlosne zrake mogle bi prenositi daleko više informacija putem optičkih kabela i omogućiti višestruko brže internetske veze

Sandro Vrbanus subota, 27. listopada 2018. u 07:00

Računalne mreže i Internet se danas u velikoj mjeri oslanjaju na optičke kabele i prijenos podataka putem svjetlosti. U tom se načinu prijenosa podataka oni kodiraju u svjetlosne snopove u dvije dimenzije – kroz oblik svjetlosnih valova i njihovu horizontalnu ili vertikalnu polarizaciju. Dodavanje nove dimenzije kodiranju značajno bi moglo povećati količinu podataka koja se prenosi svjetlošću, a upravo na tom području skupina znanstvenika s američkog sveučilišta RMIT i australskog Wollongonga ostvarila je značajan napredak.

Oni su, naime, uspjeli podatke kodirati u tzv. "uvrnute" svjetlosne zrake. Pri tome su iskoristili svojstvo čestica poznato kao spin i podatke uspjeli pretvoriti u kutnu količinu gibanja, što im je omogućilo značajno povećanje kapaciteta za prijenos podataka – čak i do 100 puta. Najveći napredak kod ove nove tehnologije nije zapisivanje ili prijenos podataka putem "uvrnutih" svjetlosnih zraka već njihovo "čitanje".

Do sada su detektori koji mogu dekodirati ovako poslane podatke bili prilično veliki (poput stola, kažu), a sada je proizveden detektor spina veličine promjera ljudske vlasi, koji je ugrađen u kompaktni nanofotonički čip. Detektor se tako može lako postaviti na kraj optičke niti.

Zanimljivo je da se ova tehnologija može ugraditi u već postojeće sustave optičkih mreža i tako postojećoj infrastrukturi povećati propusnost i do 100 puta u samo nekoliko godina. Ova tehnologija trebala bi omogućiti veliki napredak optičkih, pa i kvantnih, komunikacija, smatraju znanstvenici koji na njoj rade.