Microsoft Office 2019 - Za mrzitelje oblaka

Ako ste mrzitelj Officea u oblaku (dobrodošli u klub, raskomotite se, cigara i vinjak?...), poznatog i kao Office 365, tu je novi Office 2019. Kakva korist od njega, kakva je razlika između dva Officea, i koji vam se više isplati?

Drago Galić srijeda, 7. studenog 2018. u 06:00

Ponajprije, ako ima onih kojima to nije sasvim jasno, osnovna je razlika između Officea 365 i Officea 2016, ili ovdje opisanoga 2019 – pretplata. Office 365 kupujemo na određeno vrijeme, odnosno njegovo korištenje/pravo korištenja periodično dokupljujemo, a Office 2016 ili 2019 kupujemo zauvijek. Stoga je cijena Officea 2019 daleko viša od cijene odgovarajućeg pandana u Officeu 365. Za korisnike u Hrvatskoj, prema službenim Microsoftovim stranicama, Office Home & Student koštaju 149 eura (nema cijene u kunama), Office 365 Home košta 99 eura godišnje, a Office 365 Personal 69 eura godišnje.

Ali – to nije sve. Office Home & Student 2019 sadrže samo četiri aplikacije: Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Što nedostaje? Ponajprije Outlook, odnosno, da biste koristili Outlook 2019, morate kupiti (dobiti…) odvojeni Exchange online account. Alternativa je Office Home & Business 2019 za “299” eura (da, također cijena na hrvatskim stranicama Microsofta za naše tržište) koja donosi Outlook.

S druge strane, Office 365 Home & Personal sadrže sve gore navedene aplikacije, plus Outlook, Publisher i Access. Verzija Officea 365 za tvrtke, pak, dodaje još i razne servise (Exchange, OneDrive, SharePoint, Skype for Business, Microsoft Teams), ovisno o podtipu i cijeni.

Ukratko, Office 2019 vrsta je Officea za koji se Microsoft usrdno nada da ga nitko nikada neće kupiti, cijena i sadržaj su mu tako oformljeni kako bi nas što više destimulirali da ga kupimo i koristimo, a k tome ne nudi ništa više, dapače, nudi bitno manje, od Officea 365 u bilo kojoj pretplatničkoj varijanti.

Microsoft to interno zove “perpetuirajućom” (perpetual) verzijom Officea, i koja k tome usprkos i suprotno tom epitetu, ima manje, i to daleko manje funkcionalnosti od trenutačne verzije Officea 365. Dapače, Office 365 koji je u oblaku, praktički se ažurira na tjednoj, a katkada čak i dnevnoj bazi, a Office 2019 povremeno će dobivati zakrpe, ali, koliko je sada poznato, neće dobivati nove funkcije.

Odnosno, što više vremena prođe od izlaska Officea 2019, zahvaljujući stalnom ažuriranju aplikacija u Officeu 365, one iz Officea 2019 koje nisu u oblaku, ne primaju ta stalna ažuriranja i ne radi se trenutačno o Wordu ili Excelu 365, nego onome kakav je bio u trenutku izlaska Officea 2019. , dakle, polovicom rujna.

Da stvari budu bolje, Office 2019 zapravo je Office 2016, s u međuvremenu izašlim zakrpama, za one koji žele imati Office na disku, a ne u oblaku, a pitaju se ima li smisla frknut 150 eura za novu verziju.

Kako to vidi Microsoft, pored “ludita” (znači, svi koji smatraju da svoje privatne stvari žele držati na svojem privatnom disku, a ne u “oblaku”, što je drugo ime za tuđe diskove), ovo je namijenjeno prije svega onima koji iz raznih razloga ne mogu ili nisu stalno spojeni na Internet: posade brodova i podmornica, naftnih platformi, sigurnih ureda koji nemaju vanjske veze s Internetom i slične špijunske i kontrašpijunske organizacije.

Hoće li nakon Officea 2019 doći i neki novi “offline Office”? Sigurno, iako Microsoft ne navodi kada će se to dogoditi – 2021. (mogući Office 2022), dakle, nakon uobičajenog trogodišnjeg razmaka, ili u nekom drugom periodu, ali offline Office ostaje s nama.

Kome?

Rekavši sve ovo gore, kakve su novosti u odnosu na Office 2016?

Word 2019 i Outlook 2019, između ostaloga, dobili su podršku za čitanje tekstova (Read Aloud izvorno, u hrvatskoj verziji Pročitaj naglas, ali i dalje bez sinteze hrvatskog jezika), Text Spacing i Focus Mode. Prve dvije jasne su same za sebe, a treća omogućuje da se korisnik koncentrira samo na bitan sadržaj. Primjerice, manje bitni mailovi bit će prolongirani za kasnije. Word ima i poboljšani tekstualni prevoditelj, koji zapravo koristi usluge online servisa. Dakle, u slučaju da prevodite dokumente i koristite Word za to, morate biti online kako bi ta funkcija radila na čitavom dokumentu.

Ako koristite mini translator koji koristi jezikovni paket, onda samo možete vidjeti odgovarajući prijevod riječi u dvojezičnom rječniku, odakle je onda birate. Ukratko, navodno poboljšanje prevoditelja radi samo onda kada ste online, i to jer je online servis za prevođenje stalno u nadogradnjama, pa je i prevođenje iz Worda bolje kad ga koristi, nego kad koristite offline rječnik.

Excel 2019 je, osim novih formula, dobio i snažnije alate za analizu podataka te nove grafikone i poboljšani PowerPivot. S PowerPointom 2019 moguće je sada izrađivati filmske prezentacije, za što će se pobrinuti novi prijelazi – Morph i Zoom. Tu je još i podrška za SVG i 3D modele te mogućnost rada s 4K videom.

Zajednička značajka za sve programe iz Officea 2019 je poboljšani Ink, koji omogućuje rad s digitalnim olovkama. Microsoft je najavio kako će uskoro stići i novi Exchange Server 2019, Skype for Business Server 2019, SharePoint Server 2019 i Project Server 2019.

Ukratko, ako imate Office 2016, vjerojatno nemate apsolutno nikakav razlog da prijeđete na 2019, a ako osobno ili u tvrtki imate pretplatu na Office 365, još i manje.

Za vas nekolicinu koji možda radite na naftnoj platformi bez internetskog pristupa, ako takve postoje, vrijedi isto.

Ukupno, dati 150, odnosno 300 eura za takav komad softvera bit će teško opravdati sebi, bračnom partneru, prijateljima, tvrtki i ekipi u kafiću, a i na platformi.

Microsoft Office Home & Student/Home & Business 2019

  • Offline način rada
  • Brže podizanje aplikacija nego u Officeu 365
  • Kontrola nad nadogradnjama i zakrpama
  • Može se instalirati na PC ili Mac
  • Cijena
  • Outlook jedino u verziji Home & Business
  • Funkcionalno zaostajanje za Officeom 365
  • Neke funkcije ne rade u offline načinu (automatski prijevod čitavih dokumenata u Wordu)
Ustupio: