Ljetno i zimsko računanje vremena ostaju najmanje do 2021.

Ovoga se tjedna u Bruxellesu održava sastanak Vijeća ministara prometa i telekomunikacija na kojem je bilo riječi o prijedlogu EK za ukidanje pomicanja sata

Sandro Vrbanus utorak, 4. prosinca 2018. u 16:30

Ove se godine mnogo govorilo i pisalo o mogućem ukidanju pomicanja sata i prelaska na jedinstveno računanje vremena, umjesto dosadašnje prakse ljetnog i zimskog vremena. Za jedinstveno su se vrijeme izjasnili i mnogobrojni građani Europske unije u velikoj anketi, a njihove je želje poslušala i Europska komisija koja je najavila da bi se ljetno i zimsko vrijeme trebalo ukinuti već sljedeće godine. Međutim, kad je plan došao do onih koji ga trebaju provesti u djelo – a to su vlade zemalja članica EU – tu je cijela stvar zapela.

Prvo su pod austrijskim predsjedanjem predstavnici zemalja izrazili zabrinutost oko prekratkih predloženih rokova za ovu promjenu, a nisu se uspjeli niti dogovoriti na koje bi Europa vrijeme trebala trajno prijeći, na ljetno ili zimsko. Ovoga su tjedna, pak, ministri prometa država članica EU održali sastanak Vijeća ministara prometa i telekomunikacija na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar Oleg Butković.

Sa sastanka Vijeća ministara
Sa sastanka Vijeća ministara

Vezano uz prijedlog ukidanja pomicanja sata dva puta godišnje, Hrvatska je podržala taj prijedlog iako na nacionalnoj razini još nemamo definiran stav hoće li to biti zimsko ili ljetno računanje vremena, poručili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Potrebno je, kažu, provesti javnu raspravu, uključiti turistički i prometni sektor, vidjeti što je najbolje rješenje te na razini Vlade donijeti odluku, pojasnio je ministar Butković. Ministar je također rekao kako je Hrvatska podržala i austrijski prijedlog za odgodom roka za zadnje pomicanje sata do 2021. godine. Na ovotjednom Vijeću Austrija je predstavila izvješće o napretku, ali će se o tom pitanju još raspravljati na razini Europske unije, zaključio je ministar.

Mi iz svega zaključujemo da je jedna razina birokracije posao prebacila na drugu, da bi ova zaključila kako je oko toga previše problema i komplikacija, te sve vratila – natrag na početak.