Veliki obrat u EU – pomicanje sata se ipak ne ukida sljedeće godine?

Na neformalnom sastanku čelnika EU neke su zemlje iskazale rezerviranost prema prijedlogu Europske komisije o ukidanju ljetno-zimskog pomicanja računanja vremena

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. listopada 2018. u 13:09

U Grazu je danas održan neformalni sastanak ministara prometa zemalja Europske unije kojim je predsjedao Norbert Hofer, Austrijski ministar prometa. Na sastanku je, među ostalim, bilo govora o aktualnoj temi – pomicanju satova na ljetno i zimsko računanje vremena, za koje je Europska komisija nedavno predložila da se ukine. Više detalja o tome, kao i stavove Bugovaca o toj temi, mogli ste već čitati na našim stranicama.

Nakon ovog sastanka Hofer je u javnost izišao sa zaključkom da – ništa nije zaključeno. Predstavnici zemalja EU izrazili su različite stavove prema ukidanju pomicanja sata, što predstavlja problem, jer zbog jedinstvenog tržišta nikako ne bi bilo dobro da se svaka zemlja odlučuje za ljetno ili zimsko vrijeme neovisno o ostalima. Stoga je austrijski ministar naglasio da je svakako bitno postići kompromis po ovom pitanju.

 

Informal meeting of transport and environment ministers – Press conference (Transport)

Posted by Austrian Presidency of the Council of the European Union 2018 on Monday, October 29, 2018

Većina zemalja nije još spremno na prelazak na jedinstveno računanje vremena od sljedeće godine i smatraju da je za takvu promjenu zamišljen prekratak rok. Kao problem su istaknuli prilagodbe u zračnom prometu i nekoliko drugih područja, za čije provođenje je potrebno minimalno 18 mjeseci.

Stoga, ako će se čekati da sve zemlje članice EU potvrde jedinstvenu odluku o ukidanju pomicanja satova i prihvaćanju jedinstvenog vremena tijekom cijele godine, vjerojatno će se na to trebati pričekati. Možemo tek zaključiti da nam jučerašnje pomicanje sata gotovo sigurno nije bilo posljednje.

Konačna poruka je da će se institucije EU dodatno konzultirati među sobom ali i s državama članicama, te da će se razgovori o ukidanju pomicanja sata dva puta godišnje nastaviti u listopadu sljedeće godine. Ako ne – tada će biti dogovoren novi rok.