Konačan prijedlog EU: sljedeće godine ukidaju se promjene zimskog i ljetnog računanja vremena

Europska komisija danas je predložila državama članicama EU legislativu po kojoj se unutar Unije kazaljke satova više neće pomicati dva puta godišnje

Sandro Vrbanus srijeda, 12. rujna 2018. u 16:57

Kako se i nagađalo nakon višetjedne javne rasprave, konzultacija i analiza velikog anketnog upitnika i mišljenja 4,6 milijuna Europljana – Europska komisija danas je donijela svoj konačni prijedlog koji se tiče prelazaka na ljetno i zimsko računanje vremena. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svojem je redovnom obraćanju o stanju EU pred Europskim parlamentom predložio da se ova zastarjela i dokazano nepotrebna praksa ukine.

Prema prijedlogu Komisije, ovoga listopada Europa će redovno prijeći na zimsko računanje vremena. Potom će se u ožujku 2019. godine vratiti na ljetno računanje, i nakon toga obaveznog pomicanja kazaljki na satovima više neće biti. Svaka država članica EU imat će pravo odabrati želi li trajno ostati na zimskom ili ljetnom računanju.

One države koje se odluče na trajno ljetno računanje vremena kazaljke će na satovima pomjeriti posljednji puta u ožujku 2019. Države EU koje požele zadržati isključivo zimsko računanje vremena vratit će satove jedan sat unatrag još jednom 27. listopada 2019., po posljednji puta.

Da bi ovaj prijedlog zaživio u praksi kako je zamišljeno, mora biti potvrđen u Europskom parlamentu i Vijeću EU do ožujka sljedeće godine. Krajnji rok za donošenje odluke unutar država članica EU je travanj sljedeće godine.