Android Q prelazi na tamnu stranu

Čini se kako je Google poslušao vlastiti savjet kako su tamne teme bolje, jer prvi neslužbeni build Androida Q koji je još uvijek u ranoj fazi razvoja ima nativnu podršku za tamnu temu

Stjepan Bilić subota, 19. siječnja 2019. u 07:00

Google je krajem prošle godine, točnije u studenom 2018. godine objavio rezultate istraživanja vezano uz utjecaj svijetlih i tamnih tema na autonomiju baterije na mobilnim uređajima. Kako se i pretpostavljalo dokazano je kako tamne teme manje troše bateriju te kako korisnici s tako podešenim uređajima rjeđe traže utičnice kako bi svom mobilnom ljubimcu nadopunili bateriju. Više o tome možete pročitati u našem ranijem tekstu, klikom na gornju poveznicu.

Nedugo potom, početkom siječnja stigla je i prva potvrda kako Google za slijedeću inačicu Androida – Android Q razvija nativnu podršku za tamnu temu, odnosno za Dark Mode. Dodatno, saznalo se kako Google namjerava omogućiti i prisilno uključivanje Dark Modea za sve aplikacije, i za one čiji developeri nisu uključili takvu mogućnost.

Sada sredinom veljače, poznata ekipa sa internetske stranice XDA-Developers domogla se i prvog, još uvijek neslužbenog builda Androida Q i bacila se na otkivanje kakve nove značajke pripremaju Googleovi programeri. Odmah na prvu je bilo vidljivo kako je rad na podršci za Dark Mode u petoj, možda čak i u šestoj brzini.

Kao što možete vidjeti iz priloženih fotografija, Google je za sada omogućio tri različite postavke vezano uz tamnu temu. Prvo ista može biti stalno uključena ili drugo, stalno isključena, što znači da će sučelje na Androidu Q biti isto kao i sada – bljedunjavo. No, isto tako moći će se postaviti automatski odabir teme prema dobu dana, time bi tijekom jutra i do u kasno popodne bila aktivna svijetla, a preko večeri tamna.

Budući da će podrška za Dark Mode biti osigurana na razini operacijskog sustava, programeri mobilnih aplikacija više neće morati gubiti vrijeme na razvijanje vlastitih tamnih tema. Nova inačica Androida donijet će i veću kontrolu nad aplikacijama. Zahvaljujući tome, ukidanje određenih prava nekim aplikacijama bit će lakše nego sada. Primjerice, ako je nekoj aplikaciji dopušteno da koristi mikrofon, lokaciju uređaja (korisnika) dok je aktivna, po njezinom zatvaranju to bi joj prava po zatvaranju mogla biti oduzeta.

Nadalje, Google će omogućiti i jednostavno isključivanje svih senzora u mobitelu, ali i dodatne mogućnosti vezano uz otključavanje uređaja kada se isti nalazi u poznatom okruženju i drugo. XDA-ovci otkrili su i kako Google razvija vlastiti Desktop Mode. Dotični bi trebao omogućiti ono što trenutno nudi Samsung na svojim mobitelima preko DeX sustava. Rad s mobitelom kao da je riječ o desktop računalu, nakon što se isti poveže s tipkovnicom, mišem i monitorom.

Budući da je do službenog izlaska prvog Developer Preview Androida Q ostalo još mjesec ili dva, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Google sve gore navedeno zadržati ili će u međuvremenu od dijela značajki odustati, odnosno hoće li ih prolongirati za neko od budućih izdanja Androida.

U prilogu osim fotografija novog korisničkog sučelja Androida Q možete vidjeti i video u kojem jedan od članova XDA Developersa uživo objašnjava što su novoga do sada otkrili u Androidu Q.