Android Q: Aplikacije dobivaju nativnu podršku za Dark Mode

Jedan post u sklopu Chromium Bug Trackera otkriva kako bi Android Q mogao dobiti nativnu podršku za Dark Mode pri čemu bi sve aplikacije imale mogućnost aktiviranja tamnih tema

Matija Pavlić utorak, 8. siječnja 2019. u 06:00

Google je potkraj prošle godine proveo vlastito istraživanje koje je pokazalo kako tamne teme (Dark Mode) znatno produžuju autonomiju baterija na mobilnih uređajima.

Aktualne inačice operativnog sustava Android nisu dizajnirane s mišlju prema tamnim temama, no to bi se trebalo promijeniti u idućoj inačici Androida. Prema pisanju zaposlenika Googlea, Lukasza Zbyluta, Dark Mode je već odobrena funkcionalnost za budući operativni sustav Android Q.

U tom sustavu svaka bi aplikacija trebala doći s nativnom podrškom za Dark Mode. Spominje se i rok kada bi svi UI elementi trebali dobiti tamnu temu, a to je svibanj ove godine.

Spomenuti Zbylutov post u sklopu Chromium Bug Trackera nastao je u listopadu 2018. godine pa ostaje za vidjeti hoće li spomenuti rok biti ostvaren te hoće li nova mogućnost i Android Q biti predstavljeni na Google I/O 2019 konferenciji.