Google istakao prednosti tamnih tema (Dark Mode)

Google je obavio rezultate istraživanja vezano uz utjecaj svijetlih i tamnih tema na autonomiju baterije – očekivano, pokazalo se kako Dark Mode može znatno produžiti autonomiju uređaja

Stjepan Bilić petak, 9. studenog 2018. u 14:07

Google je sredinom ovog tjedna (od 7. do 8. 11.) održao Android Dev Summit. Jedna od tema među developerima bila je i utjecaj svijetlih te tamnih tema na potrošnju baterije. Google je tim povodom otkrio i rezultate svog istraživanja na tu temu, a koji su pokazali kako tamne teme znatno manje crpe baterije nego svijetle.

U materijalima Google je usporedio AMOLED (Pixel) i LCD (iPhone) zaslone pod istim uvjetima – pod maksimalnom osvijetljenošću s uključenim i isključenim Night Modom. Kao testni poligon poslužio je screenshoot Google Mapsa. Kao što vidite iz priloga Pixel je na maksimalnim postavkama osvijetljenosti zaslona trošio 250 mA, dok je uz istu osvijetljenost, ali uz uključen Night Mode potrošnja pala za 63%, točnije na 92 mA.

Isto tako treba primijetiti kako će korisnici od Night Moda najviše (energetske) koristi imati na uređajima koji su opremljeni sa AMOLED zaslonima, dok oni sa LCD-ovima neće. Naime, potrošnja baterije na iPhoneu 7 koji ima lCD zaslon je ostala ista, 230 mA, neovisno o tome je li bio uključen Night Mode ili ne.

Dodatni dokaz kako bi sve buduće aplikacije trebale imati barem podršku za Dark Mode je i test s privremeno zaustavljenim (pauziranim) videom na YouTubeu. Google je isti video pauzirao na uređaju na kojemu je bilo postavljeno 50% i 100% osvjetljenje zaslona. U prvom slučaju, potrošnja u normalnom modu bila je 93 mA, a uz uključen Dark Mode, 14% manja – 80 mA.

Uz Dark Mode ostvarene su još veće uštede na uređaju čija je osvijetljenost zaslona bila postavljena na maksimum – na 100%. U standardnom modu potrošnja je vila 239 mA, a uz uključen Dark Mode čak 60% manja – 96 mA. Ostale primjere možete proučiti u prilogu.

Ono što malo tvrtki čini, a Google jest, je da je priznao svoju pogrešku kada je bijelu boju načinio podrazumijevanom u Material Designu te što je i developerima sugerirao da u svojim aplikacijama preferiraju bijelu boju naspram tamnijih.

Trenutno Android OS nije u potpunosti dizajniran u skladu s tamnih tema, ali Google polako rješava taj problem. Neke njegove aplikacije poput Messagesa, Newsa i YouTubea su već dobile podršku za tamne teme, a neke poput Phone aplikacije će ju tek dobiti. Čini se kako nam se po pitanju Android OS-a smiješi mračna, ali energetski bolja budućnost.