Adobe Premiere Rush i na Androidu

Adobeova pojednostavljena izvedba programa Premiere Pro, namijenjena primarno YouTuberima, stigla i na popularnu Googleovu mobilnu platformu

Mario Baksa nedjelja, 26. svibnja 2019. u 08:00

Videomontaža na smartfonu - ludilo ili najbolja stvar ikad? Oni koji imaju dovoljno vremena i pristup računalu, u pravilu će za videomontažu koristiti računalo. No što je s onima koji su stalno u pokretu i žele što je prije moguće montirati video i uploadati ga na YouTube, a ne žele ili ne mogu sa sobom uvijek vući prijenosnik?

Takvima je namijenjena Adobeova aplikacija Premiere Rush, koja je svjetlo dana ugledala u drugoj polovici prošle godine. Tada su postojale izvedbe za stolna računala i iOS, a sad je konačno stigla i izvedba za Android, dostupna u Googleovom Playu. Aplikacija bi u osnovi trebala biti identična, bez obzira na kojem operacijskom sustavu se izvodi pa se tako na istom projektu može raditi s različitih platformi.

Svrha Premiere Rusha je da korisnik što brže, uz što manje truda i akcija, stvori atraktivni video. Rush funkcionira i kao aplikacija za snimanje videa, kao aplikacija za videomontažu (premještanje videozapisa u vremenkoj traci, skraćivanje i produljivanje isječaka, stavljanje tranzicija...), korekciju boje, stavljanje natpisa, rad sa zvukom te na kraju i publiciranje videa na servise (YouTube, Facebook, Instagram, Behance).

Ekstra za Samsungove uređaje

Samsung je inače radio s Adobeom na optimizaciji Premiere Rusha za svoje mobitele pa tako sad postoji i Premire Rush for Samsung, koji se preuzima s Galaxy Storea. Premiere Rush for Samsung je optimiziran kako bi bolje iskorištavao grafički procesor (GPU) u Samsungovim mobitelima te imao podršku za HDR10+ (noviji HDR standard, nastao u suradnji Samsunga i Amazon Videa) i Samsung DeX (Desktop eXperience - dock za mobitel koji daje USB-C port, Ethernet, HDMI 2.0 izlaz i dva USB 2.0 porta).

Za GPU optimizaciju navodi se da je renderiranje videozapisa na Galaxy S10 70% brže nego na prethodnim modelima bez GPU optimizacije, no nije jasno koliko je brži od prethodnih modela kad se i na njima, nakon nadogradnje operacijskog sustava, koristi GPU.

Vlasnici Samsungovih mobitela koji će unajmiti Premiere Rush dobit će 100 GB prostora u oblaku i popust od 20% za prvu godinu pretplate, što znači da će ih u prvoj godini aplikacija koštati 7,99 dolara mjesečno (nije jasno odnosi li se ta cijena na kupce iz svih zemalja ili samo na kupce iz SAD-a, kao što to obično biva slučaj s Adobeovim aplikacijama).

Opcije za ostale

Vlasnici drugih mobitela plaćat će 9,99 dolara mjesečno. To ne vrijedi za nas u Hrvatskoj, s obzirom da nama iz Hrvatske Adobe uopće ni ne želi prodati pretplatu preko svog sajta. Kako se Premiere Rush nudi u paketima s Premiere Proom CC i Creative Cloudom CC, to u osnovi znači da su kupci iz Hrvatske prisiljeni kod domaćeg distributera kupiti pretplatu na neki od navedenih paketa.

Postoji i besplatna probna inačica, kod koje se dobije 2 GB prostora u oblaku, nema ograničenja u broju projekata, no dozvoljava samo tri renderiranja.