Tijekom 2017. godine isporučeno 500 milijuna uređaja s bežičnim punjenjem

Prema podacima agencije IHS Markit, tijekom 2017. godine isporučeno je 500 milijuna uređaja s podrškom za bežično punjenje što je rast od 40 posto na godišnjoj razini

Matija Pavlić nedjelja, 18. veljače 2018. u 07:00

Prema istraživanju koje je proveo IHS Markit, tijekom protekle godine porastao je broj isporučenih uređaja na tržištu potrošačke elektronike i to za 40% na godišnjoj razini. Tijekom 2017. godine ukupno je isporučeno 500 milijuna uređaja s mogućnošću bežičnog punjenja.

Za rast isporuka ponajviše je utjecala dobra prodaja pametnih telefona koji imaju podršku za bežično punjenje, gdje se po podršci ponajviše ističu aktualni Samsung Galaxy S8 i S8+, a istu mogućnost u svoje najnovije modele konačno je dodao i Apple (iPhone 8, iPhone 8 Plus te iPhone X).

Očekuje se kako će tijekom 2018. godine sve više proizvođača prihvatiti Qi standard bežičnog punjenja uređaja čime će nestati nekadašnji problem slabe zastupljenosti tehnologije bežičnog punjenja uređaja zbog postajanja nekoliko različitih i međusobno nekompatibilnih i konkurentskih standarada.

Na tržištu nosivih uređaja s mogućnošću bežičnog punjenja ističe se Apple Watch (koji podršku za tu mogućnost ima još od prve generacije uređaja koja se na tržištu pojavila 2015. godine). Tržište nosivih uređaja bit će jedan od glavnih generatora tržišta uređaja s bežičnim punjenjem s obzirom da procjene govore kako će 2022. godine biti isporučeno više od 90 milijuna nosivih uređaja.

Kupci sve više poznaju i prepoznaju vrijednosti ove tehnologije, pa je svjesnost o njezinom postojanju među potencijalnim kupcima seže na više od 80% kroz sva svjetska tržišta.