Arapska sonda Hope poslala prvu sliku Marsa

Ovog će mjeseca osim sonde Hope, do Marsa doći još dvije letjelice.

Matej Markovinović utorak, 16. veljače 2021. u 06:00

Svemirska je sonda Hope poslala prvu sliku Marsa, objavio je BBC. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), lansirali su letjelicu prije nekoliko mjeseci, a uspješno je ušla u Marsovu orbitu prije tjedan dana.

Na slici Marsa koju je na Twitteru objavio Šeik Mohamed bin Rašid Al-Maktum, premijer UAE-a i vladar Dubaija, jasno se vide tri štitasta vulkana u nizu, kao i Olympus Mons, najveći vulkan u Sunčevom sustavu.

Slika je snimljena prošlu srijedu s visine od skoro 25.000 kilometara iznad površine Marsa te je ona ujedno i „prva slika Marsa koju je zabilježila prva arapska sonda u povijesti zemlje“, rekao je vladar Dubaija.

Na stranici arapske svemirske agencije navodi se da će letjelica Hope otkriti nepoznanice o vremenskim prilikama na Marsu, no osim toga, UAE želi da ova misija bude kao nadahnuće mladim ljudima iz regije. Sonda će oko Marsa kružiti skoro 700 dana prateći pomoću tri instrumenta njegovu atmosferu, a očekuje se da će se prvi podaci prenijeti u rujnu ove godine.

Podsjećamo kako su UAE iznijeli plan Mars Science City prije nekoliko godina, u kojem žele izgraditi grad na Marsu do 2117. godine, a arhitekti su već tad počeli smišljati izgled projekta.