Prva arapska sonda dospjela u orbitu Marsa

Sonda Hope koju su lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno je jučer ušla u Marsovu orbitu, odakle bi naredne dvije godine trebala proučavati vremenske uvjete u atmosferi

Sandro Vrbanus srijeda, 10. veljače 2021. u 15:08

Prošlogodišnji "prozor" za lansiranje letjelica prema Marsu iskoristili su Kina, NASA i Ujedinjeni Arapski Emirati, poslavši svaki po jednu sondu prema ovom planetu. Kineski Teainwen-1 nadomak je Marsa i nedavno je na Zemlju poslao njegovu prvu sliku izbliza. NASA-in rover Perseverance na površinu Marsa, u krater Jezero, trebao bi sletjeti sljedećeg četvrtka, dok je arapska misija jučer uspješno ušla u njegovu orbitu.

Misija Hope UAE prva je od tri spomenute i bila lansirana, pa je prva i dosegnula Crveni planet. Jučer je potvrđeno da je ulazak u orbitu Marsa bio uspješan. Ovim su postignućem Emirati postali tek peta nacija koja je svoju letjelicu uspješno poslala do Marsa, i prva arapska nacija kojoj je to pošlo za rukom.

Meteorološka istraživanja Marsa

Sonda Hope ostat će u orbiti ovog planeta otprilike naredne dvije godine. Na sebi nosi tri znanstvena instrumenta koji imaju cilj snimati atmosferu Marsa, bilježiti promjene u njoj na dnevnoj razini i razini godišnjih doba. Znanstvenici se nadaju da bi ova sonda mogla izraditi prvu potpunu mapu Marsove atmosfere i meteoroloških uvjeta u njoj. To bi omogućilo detaljne analize klimatske dinamike ovog planeta i njegovih vremenskih prilika u svim dijelovima atmosfere, kao i praćenje kretanja čestica kisika i vodika kroz nju.

Svi podaci koje prikupi sonda Hope bit će stavljeni na raspolaganje studentima i istraživačima s dvije stotine svjetskih sveučilišta iz cijelog svijeta, kako bi se podaci mogli iskoristiti na što je više moguće načina. Sonda Hope, inače, mjeri 2,37 metara u širinu i 2,9 u dužinu, ima masu od 1.350 kilograma, a pogone je solarni paneli ukupne snage 1,8 kW.

Za komunikaciju s kontrolom misije služi se antenom promjera 1,5 metar koja mora biti usmjerena prema Zemlji. Oko Marsa će orbitirati brzinom od oko 85.000 km/h, a jedan puni krug načinit će svakih 55 sati (u orbiti veličine 20.000x43.000 km). Emirati su u ovaj projekt uložili oko 200 milijuna dolara.