Hrvatski astronomi zaslužni za otkriće novog roja meteora

Listopadski zeta Perzeidi su kao novi meteorski roj službeno upisani u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije, a rezultat su rada i Hrvatske meteorske mreže

Sandro Vrbanus subota, 30. listopada 2021. u 19:15

Kako prenosi Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) Međunarodne astronomske unije (IAU), 28. listopada, dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) prijavili su izboj meteora sa radijantom u Perzeju, odnosno 14 meteora koje su zabilježile kamere Globalne meteorske mreže (GMN). Bilo je to u noći 24. listopada ove godine.

Polovina meteora je opažena u 30 minuta najveće aktivnosti, a aktivnost je trajala ukupno 3 sata, objavili su ih Hrvatskog astronomskog saveza. Ovaj novootkriveni meteorski roj je potom i službeno upisan u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije pod brojem 1131 te je nazvan Listopadski zeta Perzeidi (October zeta Perseids, OZP).

Potraga za matičnim tijelom ovih meteora prema orbitalnim elementima za sada nije dala rezultata.

Globalna meteorska mreža je projekt izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnoj razini broji više od 300 kamera u preko 30 zemalja svijeta. Pet od spomenutih četrnaest meteora Listopadskih zeta Perzeida zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu, Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru, Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac.

Meteorski rojevi

Meteorski roj pojava je skupine meteora iz jedne točke (radijanta) na nebeskoj sferi. U obilnome meteorskom pljusku u jednom satu pojavi se više desetaka ili stotina meteora. Pljusak obično traje od nekoliko sati do više dana. Meteorski rojevi najčešće potječu s putanja postojećih ili iščezlih kometa, najčešće se pojavljuju s periodom od jedne godine. Među poznatijima su, primjerice, Suze svetog Lovre, službenim nazivom Perzeidi – ovaj meteorski roj dobro je vidljiv sredinom kolovoza iz naših krajeva. Najstariji zapisi o Perzeidima potječu iz drevne Kine iz 36. godine.