Hubble snimio međuzvjezdani asteroid Borisov

Ovih dana kroz Sunčev je sustav prozujao drugi otkriveni svemirski objekt za koji smo sigurni da je stigao iz međuzvjezdanog prostora i da će se tamo i vratiti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u 06:00

Zahvaljujući astronomu Gennadyju Borisovu i njegovom opažanju neobične putanje asteroida C/2019 Q4, danas nazvanoga 2I/Borisov, astronomi su dobili novu priliku izbliza proučiti međuzvjezdani asteroid. Otkako je 30. kolovoza prvi puta opažen, ovaj asteroid pod pomnom je prismotrom teleskopa iz cijelog svijeta, pa tako i svemirskog teleskopa Hubble, jer je riječ o tek drugom poznatom asteroidu koji dolazi izvan Sunčevog sustava.

Prvi takav bio je Oumuamua 2017. godine, snimljen tek na odlasku. Sada su znanstvenici imali priliku promatrati jedan sličan objekt dok nam se približavao, prolazio kroz svoj perihel kraj Sunca prošloga tjedna, te sada kada se uputio dalje, na putanji koja će ga odvesti izvan Sunčevog sustava. Svemirski teleskop Hubble 9. prosinca je snimio najbolju dostupnu fotografiju Borisova.

Malen i poznatog sastava

2I/Borisov kreće se brzinom od oko 160.000 km/h, a nove snimke otkrile su da je njegova jezgra oko 15 puta manja nego što se ranije mislilo – promjer joj je nešto manji od jednog kilometra. Svemirska "skitnica" na ovim je slikama od Zemlje udaljena oko 300 milijuna kilometara i nalazi se u blizini unutarnjeg kruga asteroidnog pojasa.

Što se tiče sastava ovog asteroida, ili bolje rečeno kometa, ispitivanja su pokazala kako je vrlo sličan onima koji kruže unutar Sunčevog sustava. To dokazuje da slična tijela nastaju i oko drugih zvijezda. Najbliže Zemlji, na oko 290 milijuna kilometara, Borisov će se naći kasnije ovog mjeseca.