Astronomi dobili novu priliku za proučavanje međuzvjezdanog asteroida

S Krimske astrofizičke zvjezdarnice snimljen je asteroid koji se, kao Oumuamua 2017. godine, približava Sunčevom sustavu izvana i proletjet će nam dovoljno blizu za pomno promatranje

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. rujna 2019. u 14:21

Znanstvenike je krajem 2017. godine zbunila pojava međuzvjezdanog asteroida nazvanog Oumuamua. Isti se pojavio "niotkuda", proletio kroz Sunčev sustav pod neobičnim kutom, pokazao isto tako neobičan izduženi oblik i nepravilnu rotaciju, pa se u znanstvenim (ali prvenstveno medijskim) krugovima potencirala priča kako je ovaj "posjetitelj" plod neke izvanzemaljske inteligencije.

U konačnici je utvrđeno da je bila riječ tek o neobičnom međuzvjezdanom asteroidu, ali astronomi nisu imali mnogo podataka kako bi ga detaljno proučili. Oumuamua je, naime, primijećen prekasno, nakon što je već prošao svoj perihel (najbližu točku Suncu), pa su prikupljeni podaci bili vrlo ograničeni.

Podsjećamo ovom prilikom i na tekst Interstelarni posjetitelj je otišao. Što smo od njega naučili? objavljen početkom ove godine na našim stranicama.

Prilika za popravni

30. kolovoza uočen je, pak, novi sličan međuzvjezdani asteroid koji bi, nakon dvije godine, mogao znanstvenicima dati novi uvid u ovakva svemirska tijela. Astronomi Krimske astrofizičke zvjezdarnice snimili su tada objekt nazvan C/2019 Q4, nadimka Borisov prema znanstveniku koji ga je otkrio, Gennadyju Borisovu. Ovaj objekt se, kao i Oumuamua, kreće prema Sunčevom sustavu i svoj bi perihel trebao dostići 10. prosinca.

Do tada će biti sasvim dovoljno vremena da ga se prouči teleskopima. Trenutačno se nalazi na oko 2,7 astronomskih jedinica (AU) od Sunca, dok prvi podaci govore kako je riječ o asteroidu promjera 10 ili više kilometara. Za sobom Borisov ostavlja i malen trag, poput kometa. Više podataka možemo očekivati, dakle, u narednim mjesecima kako će nam se ovaj "posjetitelj" približavati.