Kako mjeriti vrijeme na Mjesecu? I Bijela kuća traži rješenje

Bijela kuća zadužila je NASA-u da stvori jedinstveni vremenski standard za Mjesec i ostala nebeska tijela.

Ivan Podnar srijeda, 3. travnja 2024. u 14:39

Zamislite dvoje astronauta iz programa „Artemis“ koji iz svojih lunarnih kupola, umorni nakon potrage za mineralima, nevezano ćaskaju putem radio veze. „Toliko sam nostalgičan i dobro bi mi pala jedna šetnja. Da se nađemo i napravimo jedan krug?“, pita prvi. „Oh, baš dobra ideja“ odgovara drugi. „Ok, ajde može, tamo na krateru Clavius”. “U koliko sati?” I tu oboje stanu jer nemaju pojma koliko je sati na Mjesecu. Naravno, šala ali…

Da bi se izbjegla takva tragikomična situacija u skoroj budućnosti, NASA će krenuti u izradu univerzalnog vremenskog standarda za Mjesec i ostala nebeska tijela. Arati Prabhakar, rukovoditelj Ureda za znanost i tehnologiju pri Bijeloj kući (OSTP) je, kako je objavljeno u press biltenu, naložio svemirskoj agenciji suradnju s ostalim američkim vladinim organizacijama da izradi strategiju do kraja 2026. za implementaciju tzv. Koordiniranog Lunarnog vremena (LTC).  

58,7 mikro sekundi

Evo kako je to objasnio zamjenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Steve Welby: “Vrijeme protječe različito u različitim dijelovima svemira - primjerice, vrijeme se čini da teče sporije gdje je gravitacija jača, kao u blizini nebeskih tijela - i kao rezultat toga, trajanje sekunde na Zemlji razlikuje se za promatrača u različitim gravitacijskim uvjetima, poput onih na Mjesecu. Konzistentna definicija vremena među operatorima u svemiru ključna je za uspješne snalaženje svemirskoj situaciji, navigaciju i komunikacije, sve su to osnove koje omogućuju međusobnu operativnost američke vlade s međunarodnim partnerima.“

U memorandumu direktora OSTP-a, Arati Prabhakar, navodi se da bi zemaljski sati za osobu na Mjesecu gubili prosječno 58,7 mikro sekundi dnevno, uz dodatne periodične varijacije koje bi dodatno razlikovale lunarno od zemaljskog vremena.

Program „Artemis“

NASA planira, u sklopu programa Artemis, u skorijoj budućnosti poslati astronaute na Mjesec i uspostaviti lunarnu znanstvenu bazu koja bi mogla poslužiti kao platforma za buduće misije na Mars. U te su napore uključene desetine tvrtki, proizvođači svemirskih letjelica i znanstvenici iz mnogih zemalja. Bez jedinstvenog lunarnog vremenskog standarda, prijenos podataka između svemirskih letjelica i koordinacija komunikacije između Zemlje, lunarnih satelita, baza i astronauta bili bi otežani, upozorio je dužnosnik OSTP-a. Vremenske neusklađenosti također bi mogle uzrokovati greške u kartografiji i određivanju položaja na Mjesecu ili u njegovoj orbiti.

Uskoro gužva

Na Mjesecu se u skoroj budućnosti očekuje gužva jer nekoliko zemalja planira tamo poslati svoje astronaute. Da ne spominjemo da se svi žure pronaći ima li na Mjesecu isplativih poslova oko minerala. Kina je prošle godine najavila planove za slanje svojih prvih astronauta na Mjesec do 2030., dok je Japan u siječnju postao peta zemlja koja je lansirala svemirsku letjelicu na Mjesec. Indija je prošle godine postala prva država koja je sletjela letjelicu blizu neistraženog lunarnog južnog pola i najavila planove za slanje astronauta na Mjesec do 2040.