Kina planira misiju pokusne obrane Zemlje od asteroida

30-metarski asteroid bit će meta kineske misije testa planetarne obrane, koja će o istom trošku tamo poslati sondu za izviđanje i kinetički projektil koji bi mu trebao promijeniti putanju

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. srpnja 2024. u 11:30

Na osmoj konferenciji planetarne obrane međunarodne astronomske asocijacije IAA, održanoj prošle godine u Beču, Kina je bila najavila da će početi s planiranjem misije testa obrane Zemlje od opasnosti bliskih joj asteroida. Ovih dana o tim se planovima doznaje nešto više. Misija će navodno do kraja desetljeća, umjesto 2025 godine, a i njezin je cilj u međuvremenu promijenjen.

Kinetičkim udarom za spas planeta

Umjesto izvorno planiranog 30-metarskog asteroida 2019 VL5, kineski će projektil pokušati pogoditi asteroid otprilike iste veličine, 2015 XF261. Riječ je o svemirskom objektu čija se putanja nalazi blizu Zemljine, tzv. bliskom asteroidu. Najvjerojatnije je da će lansiranje biti obavljeno 2027. godine, no i o tome i o konačnoj meti finalna će odluka biti donesena naknadno.

Kako bilo, misija će uključivati dvostruku svemirsku sondu. Nakon lansiranja raketom-nosačem Dugi marš 3B, ona će se podijeliti na dva dijela, koji će se prema ciljnom asteroidu uputiti različitim putanjama. Prvi dio sonde će u blizinu asteroida stići ranije, pa ga iz blizine snimati, što će trajati između tri i šest mjeseci. Proučavat će njegovu veličinu, oblik, sastav i putanju. Nakon toga na isto će mjesto stići i drugi dio, kinetička udarna sonda, koja će se brzinom od oko 6,4 kilometra u sekundi zaletjeti u asteroid.

Putanja moguće mete kineske misije 📷 JPL Small Body Database Browser
Putanja moguće mete kineske misije JPL Small Body Database Browser

Cilj je promijeniti mu relativno malo putanju, za oko 5 centimetara u sekundi. Ipak, smatra se da bi i takvo blago skretanje asteroida s putanje moglo biti korisno za obranu Zemlje u slučaju da to bude potrebno. Nakon samog udara, izviđačka će sonda ostati u blizini asteroida narednih šest do dvanaest mjeseci, s ciljem dodatnih promatranja i mjerenja utjecaja kinetičkog udara.