Kosjenka i Regoč nova su imena jedne zvijezde i egzoplaneta

Međunarodna astronomska unija prihvatila je prijedloge za nova imena pristigle iz astronomske grupe zagrebačke IX. gimnazije, i to među više od 600 prijava iz cijelog svijeta

Sandro Vrbanus srijeda, 7. lipnja 2023. u 22:13

Objavljeni su rezultati natječaja "Imenuj egzosvijet 2022", koji je provela Međunarodna astronomska unija (IAU). Od ukupno 603 prijave za imenovanje dvadeset zvjezdanih sustava, koje su pristigle iz ukupno 91 zemlje svijeta i u čemu je sudjelovalo preko 8.800 profesionalnih i amaterskih astronoma, među odabranih 20 ušao je i jedan prijedlog iz Hrvatske.

Na prijedlog učenika

IAU je tako odlučila da se zvijezda, do sada poznata kao WASP-63 i njezin egzoplanetu WASP-63 B, ubuduće nazivaju – Kosjenka i Regoč. Za ovaj prijedlog, i njegovo kvalitetno obrazloženje, zaslužni su učenici astronomske grupe IX. gimnazije i njihov mentor, nastavnik fizike Zlatko Tomšić. Astrofizičarka Lana Ceraj vodila je natječaj IAU za Hrvatsku.

Kosjenka i Regoč su, dakako, likovi iz bajke poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, a sada će njihova imena biti i dijelom svemirskog kataloga nebeskih tijela. Ova zvijezda i egzoplanet nalaze se u zviježđu Goluba (lat. Columba) i udaljeni su oko 940 svjetlosnih godina od Zemlje. Zvijezda Kosjenka je glavnog niza, tipa žuti patuljak, klasifikacije G8. Njezin egzoplanet Regoč je plinoviti div.

Dvadeset sustava, koji su u sklopu ovog natječaja dobili imena, od posebnog su interesa astronoma i bit će među prvim sustavima s egzoplanetima koje će promatrati svemirski teleskop James Webb – pa bismo u doglednoj budućnosti mogli Kosjenku i Regoča vidjeti i oko Webbovih instrumenata.