Krajem desetljeća u unutarnji Sunčev sustav ulijeće nebesko tijelo malo manje od planeta

Astronomi su izračunali kako će transneptunsko nebesko tijelo 2014 UN271 proći unutarnjim dijelom Sunčevog sustava 2031. godine, a posljednji puta tuda je prošlo u doba neandertalaca

Sandro Vrbanus srijeda, 23. lipnja 2021. u 06:00

Znanstvenici će kroz desetak godina dobiti priliku "izbliza" upoznati jedan novi svemirski objekt, nešto veći od prosječnoga kometa i nešto manji od patuljastog planeta. Njegova službena astronomska oznaka je 2014 UN271, a riječ je o transneptunskom tijelu. Tim se nazivom opisuju nebeska tijela Sunčeva sustava koja se nalaze dalje od Neptuna, u ovom slučaju u Oortovu oblaku.

Ovaj maleni "planet" ima iznimno ekscentričnu putanju oko Sunca. Prema sadašnjim kalkulacijama za kompletiranje jedne orbite treba mu 612.190 godina, a naša generacija imat će priliku vidjeti ga kada, 2031. godine, prođe unutarnjim dijelom Sunčevog sustava.

Tada će, kako je vidljivo na priloženim ilustracijama, 2014 UN271 proći kroz svoj perihel, malo izvan Saturnove orbite. Udaljenost od Sunca tada će mu biti oko 10,1 AU (astronomskih jedinica), odnosno bit će 10,1 puta udaljeniji od Sunca nego Zemlja. Posljednji puta kada se ovaj objekt nalazio "u blizini" Zemlje, na njoj su živjeli neandertalci.

Neće biti vidljiv golim okom

Astronomi procjenjuju kako ovo tijelo ima promjer između 100 i 370 kilometara. Prema tome, mogao bi to biti najveći svemirski objekt iz Oortova oblaka ikada otkriven, koji se veličinom gotovo smješta u kategoriju patuljastih planeta (patuljasti planet Ceres odnosno Cerera ima promjer od 473 kilometra).

Trenutačno se 2014 UN271 nalazi nešto bliže Suncu od Neptuna, na oko 30 AU. U proteklih sedam godina, otkako je prvi puta snimljen, prevalio je 7 AU. Prije nego stigne u naše "susjedstvo" 2031. godine, mogao bi razviti rep i pretvoriti se u veliki komet, jer bi Sunce moglo rastaliti njegovu vjerojatno ledenu površinu.

Astronomima će to biti izvanredna prilika za proučiti jednog ovakvog posjetitelja iz Ooortova oblaka, no vrlo je vjerojatno da prosječni stanovnik Zemlje neće imati priliku vidjeti ga – iako velik, ovaj komet/planet na nebu najvjerojatnije neće biti vidljiv golim okom. Mogao bi imati prividnu magnitudu na razini one Plutona ili njegovog prirodnog satelita Harona – za čije promatranje je nužan teleskop.