NASA će koristiti umjetnu inteligenciju za otkrivanje novih kratera na Marsu

Umjetna će inteligencija u budućnosti postati od velike važnosti za istraživanje svemira. Osim što će olakšati procese istraživanja, također će dati uvid u nove značajke na pojedinim planetima

Matej Markovinović četvrtak, 21. siječnja 2021. u 12:35

NASA trenira umjetnu inteligenciju (AI) za otkrivanje novih kratera na Marsu. Novi je algoritam već otkrio desetke marsovskih kratera, prenosi The Wired.

Krajem prošle godine istraživači iz NASE-e prvi puta su pokrenuli ovaj način pregledavanja planeta u Sunčevom sustavu. Znanstvenici već duži niz godina imaju provjerenu metodu za određivanje starosti kratera, no problem im stvara njihovo pronalaženje. Pročešljavanje slikovnih podataka planeta Marsa dosadan je posao koji zahtjeva puno vremena, pa je veliko olakšanje za ljude prepustiti to računalima.

„Iz znanstvene je perspektive to uzbudljivo zbog povećanja znanja o novim značajkama planeta“, rekla je Kiri Wagstaff, informatičarka iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon. Dodala je da su podatci bili tamo cijelo ovo vrijeme, ali da ih samo nisu uspjeli vidjeti. U sustav su prvo pohranili preko 7.000 fotografija Marsa, neke su pokazivale već otkrivene kratere, a na nekima uopće nije bilo kratera. Nakon što je algoritam istreniran za otkrivanje kratera, Wagstaff i njezin tim, učitali su ga na superračunalo u laboratoriju te su mu zadali da prolazi kroz više od 112.000 slika koje je uslikao Mars Reconnaissance Orbiter.

„Koristili smo prilično standardnu konvolucijsku mrežu za analizu podataka o slici“, objašnjava Wagstaff ističući kako im predstavlja problem mogućnost primjene u većim razmjerima. Wagstaff i njen tim očekuju da će u budućnosti svemirske bi letjelice poput Mars Reconnaissance Orbitera same procesirati podatke umjesto slanja računalima na Zemlji.