NASA-in Perseverance napravio 'prve korake' na Marsu

Perseverance bi u sljedećih dvije godine trebao putovati i preko 200 metara analizirajući marsovsko tlo

Matej Markovinović subota, 6. ožujka 2021. u 21:19

NASA-in rover Perseverance koji je sletio na Mars prošloga mjeseca, po prvi se puta „provozao“ po stjenovitoj površini kratera Jezero.

NASA je objavila na svojoj stranici da je rover vozio oko šest i pol metara u svrhu ključnog testiranja mobilnosti, a kako kaže Anais Zarifian, inženjerka koja stoji iza navedenog testa, sve je prošlo i bolje nego očekivano.

„Mislim da nikada nisam bila sretnija što vidim tragove kotača, a vidjela sam ih puno. Vozili smo po Zemlji, ali vožnja po Marsu zaista je krajnji cilj“, rekla je Zarifian dodajući da je ovo veliko postignuće za misiju i tim za mobilnost.

Budući da će Perseverance trebati prevaliti puteve i od oko 200 metara u sljedećih dvije godine kako bi analizirao stijene i prikupio uzorke marsovskog tla, prva je njegova vožnja definitivno dobro došla kao uvjerenje inženjerima da će to i uspjeti. Sreću ne skriva ni Robert Hogg, zamjenik upravitelja same misije.

Perseveranceova najveća brzina je svega 0,16 kilometara na sat, ali kako se navodi, to uopće nije bitno. Zarifian tvrdi da će s poboljšanom tehnologijom za izbjegavanje prepreka i jama imati više vremena za bavljenje znanošću. Perseverance tako koristi specijalni sustav ovjesa koji se može penjati preko stijena velikih poput roverovih kotača promjera oko 20 centimetara, a da pritom njegovo tijelo zadrži istu razinu.

NASA je također ovoga tjedna objavila prvu panoramsku fotografiju snimljenu roverovom kamerom Mastcam-Z. Snimljeno je čak 79 fotografija koje je korisnik YouTubea Seán Doran spojio u video i postavio na društvenu mrežu.

Na NASA-inoj je stranici postavljena i fotografija mjesta prema kojem će rover voziti. Znanstvenici kažu da je povišeni oblik terena okružen preprekama stijena i jama s pijeskom, spoj drevne presušene rijeke i jezera starog 3,5 milijarde godina.

Izvor: NASA/JPL
Izvor: NASA/JPL