NASA objavila novu fotografiju poznatih Stupova stvaranja

Stupove stvaranja u maglici Orao proslavila je fotografija s teleskopa Hubble, a sada je objavljen isti motiv, samo u infracrvenom spektru – na još spektakularnijoj fotografiji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. travnja 2020. u 21:40

Fotografiju snimljenu svemirskim teleskopom Hubble, koja prikazuje Stupove stvaranja (Pillars of Creation), trostruku magličastu strukturu smještenu u maglici Orao, sigurno ste vidjeli već mnogo puta. Originalna fotografija nastala je 2014. godine, a u međuvremenu se pojavljivala na svim mogućim mjestima, od šalica do majica, te postala jedna od najprisutnijih svemirskih fotografija u javnosti.

NASA je sada objavila novu fotografiju istog motiva koja također ima potencijal ući u svijest ljudi kao jedna od najljepših svemirskih fotografija ikada. Ovoga puta Stupovi stvaranja snimljeni su u infracrvenom spektru. Infracrvena svjetlost lakše prolazi kroz svemirske plinove i prašinu te tako do Zemlje dolazi više vidljivih detalja nego u spektru koji je vidljiv ljudskom oku.

Shodno tome nova fotografija Stupova stvaranja prikazuje i ogroman broj zvijezda koje okružuju ovu regiju neba, te brojne mlade zvijezde koje se "rađaju" oko maglice.

Ovdje možete vidjeti i usporedbu dvije fotografije o kojima govorimo:

Za slučaj da vam se nova slika dopala i da je želite iskoristiti kao, primjerice, pozadinu na ekranu računala ili mobitela, u punoj rezoluciji i veličini dostupna je ovdje.