Nova fotografija crne rupe iz središta naše galaksije otkriva njezino magnetsko polje

Kolaboracija Event Horizon Telescope objavila je vrlo atraktivnu sliku crne rupe iz središta naše galaksije (Sagittarius A*), koja ističe snažno i pravilno magnetsko polje oko same crne rupe

Sandro Vrbanus subota, 30. ožujka 2024. u 18:30
📷 EHT Collaboration
EHT Collaboration

Stručnjaci okupljeni u kolaboraciju Event Horizon Telescope, koji posljednjih godina radioteleskopima postavljenima diljem svijeta snimaju crne rupe, objavili su ovoga tjedna novu atraktivnu fotografiju. Na njoj je prikazana crna rupa smještena u središtu naše galaksije, Mliječne staze, Sagittarius (Strijelac) A*. Dobivenom slikom dominiraju jasno izražene i organizirane narančaste linije, koje ističu snažno i pravilno magnetsko polje, koje se spiralno širi s ruba te supermasivne crne rupe.

Polarizirana svjetlost otkriva tajne

Prvi put je ovdje snimljena polarizirana svjetlost koja stiže iz crne rupe Sagittarius A*, što otkriva strukturu njezinog snažnog magnetskog polja, a dobiveni rezultati poklapaju se s onima ranije dobivenima snimanjem crne rupe M87*. Sličnost sugerira da je snažno magnetsko polje jedna od zajedničkih karakteristika svim crnim rupama, kao i da "naša" crna rupa emitira i snažan mlaz materije, koji dosad nije otkriven.

Različiti kozmički prizori snimljeni uz pomoć polarizacije svjetlosti 📷 S. Issaoun, EHT Collaboration
Različiti kozmički prizori snimljeni uz pomoć polarizacije svjetlosti S. Issaoun, EHT Collaboration

Crna rupa Sagittarius A* nalazi se na oko 27 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje, a oko tisuću je puta manja od one u središtu galaksije M87 (koja je i značajno udaljenija). Zbog toga je njihova međusobna sličnost još zanimljivija, jer očito pojava pravilnog i snažnog magnetskog polja ne ovisi o masi crne rupe.

Zajedničke karakteristike

"Ono što sada vidimo je da postoje snažna, iskrivljena i organizirana magnetska polja blizu crne rupe u središtu galaksije Mliječna staza", kaže Sara Issaoun, jedna od voditeljica projekta. "Uz Sgr A*, koji ima nevjerojatno sličnu polarizacijsku strukturu onoj viđenoj u mnogo većoj i snažnijoj crnoj rupi M87*, doznali smo da su snažna i uređena magnetska polja ključna za interakciju crnih rupa s plinom i materijom oko njih".

"Snimajući polariziranu svjetlost koja dolazi od užarenog plina u blizini crnih rupa, izravno možemo zaključivati o strukturi i snazi magnetskih polja, koja prožimaju protok plina i materije koju crna rupa 'proždire' i izbacuje. Polarizirana svjetlost daje nam informacije o astrofizici, svojstvima plina i mehanizmima koji se odvijaju dok se crna rupa 'hrani'", dodaje suvoditelj projekta Angelo Ricarte.

Dvije različite crne rupe sličnih karakteristika 📷 EHT Collaboration
Dvije različite crne rupe sličnih karakteristika EHT Collaboration

Za dobiti ovakvu sliku kolaboracija EHT morala je posegnuti za novim metodama prikupljanja podataka s radioteleskopa, jer je i samo snimanje nepolariziranih signala iz crnih rupa dovoljno zahtjevno. K tome, snimanje Sgr A* bilo je dodatno izazovno jer se ta crna rupa prilično brzo mijenja, odnosno "ne stoji mirno da bi pozirala za sliku", kako kažu iz EHT-a. Stoga su im bili potrebni sofisticiraniji alati od onih koji su korišteni pri snimanju M87*, značajno "mirnijeg" objekta.

Sve ove slike, s kojima sada astronomi raspolažu, omogućit će im nove metode uspoređivanja crnih rupa različitih veličina i masa. S daljnjim napretkom tehnologije nadaju se prodrijeti još dublje u tajne crnih rupa, njihove sličnosti i razlike.