Objavljena najstarija video snimka pomrčine Sunca nastala još 1900. godine

Prije 119 godina u SAD-u je video kamerom zabilježena pomrčina Sunca, a snimka je sada otkrivena i restaurirana u 4K rezoluciji

Sandro Vrbanus utorak, 4. lipnja 2019. u 06:00

Prije 119 godina, 28. svibnja 1900. godine, nastala je najstarija poznata video snimka pomrčine Sunca. Istu je načinio britanski mađioničar i pionir filmske umjetnosti Nevil Maskelyne u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Bio mu je to drugi pokušaj, jer je dvije godine prije toga bio otputovao u Indiju s istom namjerom. Tamo je također snimio pomrčinu ali mu je na povratku film ukraden – tako da je zapis iz 1900. godine ostao najstarija dostupna video snimka pomrčine.

Više od stoljeća stari film donedavno je stajao u arhivi britanskog astronomskog društva Royal Astronomical Society, a sada je otkriven i potpuno restauriran – u 4K rezoluciji! – u suradnji s Britanskim filmskim institutom (BFI). Stručnjaci su restaurirali sličicu po sličicu, posložili ih u video zapis kakav je izvorno i bio, te sve digitalizirali i postavili na YouTube (ali tek u 720p). Snimka je također službeno uvrštena u BFI-jevu vrlo zanimljivu zbirku viktorijanskih filmova restauriranih na sličan način.

Maskelyne se za snimanje pomrčine poslužio kamerom i posebnom teleskopskom lećom. U to vrijeme video zapisi su graničili s magijom, pa nije neobično da se upravo ovaj iluzionist prihvatio snimanja. U svojim je nastupima, naime, koristio tada modernu video tehnologiju kako bi obogatio predstave, a astronomija ga je fascinirala toliko da je i sam postao članom Kraljevskog astronomskog društva. Snimanjem pomrčine Sunca htio je pokazati da se tehnologija kinematografa može iskoristiti za napredak znanosti. Sada, nakon više od stoljeća, pojava ovog filma kao najstarijeg astronomskog video zapisa, u njegovoj punoj ljepoti izgleda kao još jedan Maskelyne mađioničarski trik, poručili su iz instituta BFI.

Video koji je nastao restauracijom traje 68 sekundi i prikazuje totalnu pomrčinu, počevši od nekoliko trenutaka prije nego Mjesec potpuno pokrije Sunce, pa do nekoliko trenutaka nakon završetka tranzita.