Odgođena misija ExoMars Europske svemirske agencije

Europsko-ruska misija ExoMars trebala je biti lansirana prema Marsu ovoga ljeta, no zbog tehničkih problema, ali i koronavirusa, sve se odgađa za dvije godine

Sandro Vrbanus subota, 14. ožujka 2020. u 18:30

Svemirska misija ExoMars u srpnju ove godine trebala je lansirati dvoju drugu letjelicu. Prema Marsu su, prema planu, trebali poletjeti lander Kazačok i rover Rosalind Franklin s ciljem istraživanja njegove atmosfere i detalja bitnih za stvaranje neke buduće ljudske kolonije na tom planetu. Tražit će se i tragovi života duboko pod površinom.

Nije samo koronavirus uzrok

No, problemi tehničke prirode, prekratak vremenski okvir za dodatna testiranja, ali i odgode zbog koronavirusa, primorali su rusku svemirsku agenciju Roscosmos i Europsku svemirsku agenciju na pomicanje datuma lansiranja.

Ovoga tjedna objavljeno je kako će ExoMars, umjesto u ljeto ove godine, prema Marsu krenuti najvjerojatnije 2022. godine. Kao osnovni razlog odgode istaknut je nedostatak vremena da se na prikladan način testiraju problematični 35-metarski padobrani i elektronika landera. Posljednji testovi koji se moraju obaviti prije lansiranja ključni su, a s obzirom na tehničke probleme i epidemiološku situaciju u Europi, agencijama bi moglo trebati značajno više vremena da ih obave.

Novi kalendar misije
Novi kalendar misije

Čeka se sljedeća prilika

Odluka o odgađanju donesena je zajednički, a objavili su je direktori ESA-e i Roscosmosa Jan Wörner i Dimitrij Rogozin. U službenom objašnjenju stoji da se lansiranje prebacuje na 2022. godinu zbog unaprjeđenja misije i više sile koja sprječava normalno putovanje znanstvenika diljem Europe. Zadatak ExoMarsovog tima je osigurati 100% sigurnu i uspješnu misiju, a dodatno vrijeme sada će biti utrošeno da se ona obavi na još kvalitetniji način, poručeno je.

Kretanja planeta i udaljenosti od Zemlje do Marsa uvjetuju novi rok za lansiranje. "Prozor" u kojem je idealno ovakve misije lansirati otvara se otprilike svake dvije godine i traje tek desetak dana – stoga će ExoMars morati pričekati novu priliku koja će se otvoriti krajem ljeta 2022. godine.