Pogledajte neke od najboljih snimki jučerašnje prstenaste pomrčine

Dijelovi SAD-a, Srednje i Južne Amerike jučer su bili mjesto odakle se mogla vidjeti prstenasta pomrčina Sunca. Fotografije i video zapisi prilično su atraktivni

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. listopada 2023. u 12:42

Suprotno uvriježenom mišljenju, pomrčine Sunca nisu rijetke. Događaju se u prosjeku svakih pola godine, no ono što jest rijetkost, je njihova pojava na određenom području. Tako ćemo, primjerice, u Hrvatskoj potpunu pomrčinu Sunca imati tek 3. rujna 2081. godine (sretno svima s planovima za promatranje).

S druge strane, nebeska je dinamika dovela do toga da su dijelovi SAD-a bili pokriveni prstenastom pomrčinom jučer (14. listopada), a neki od njih vidjet će još jednu, i to potpunu, već 8. travnja sljedeće godine. Zone totaliteta tih dviju pomrčina križaju se, naime, u Teksasu.

Prstenasta pomrčina

Jučerašnja pomrčina, pak, bila je donekle posebna, budući da se radilo o prstenastoj (anularnoj) pomrčini Sunca, koju karakterizira činjenica da Mjesec ne zaklanja cijelo Sunce. U trenucima kada se nađe ispred njega, iza Mjeseca "proviruje" kružnica, odnosno prsten, zbog razlike u prividnoj veličini Mjeseca i Sunca na nebu.

Prstenasta se pomrčina događa kada je zadovoljeno nekoliko uvjeta: Mjesec mora biti u fazi mladog Mjeseca, postaviti se točno između Zemlje i Sunca, a pritom mora biti što bliže svojem apogeju, odnosno dijelu orbite u kojem je najviše udaljen od Zemlje. Time mu je kutni promjer nešto manji, dovoljno da ne zakloni cijeli Sunčev disk, kao što je to slučaj kod potpune pomrčine. To dovodi do zanimljivog efekta svijetlećeg prstena, koji je vrlo atraktivan za promatranje i snimanje.

Mnogi su se korisnici društvenih mreža od jučer potrudili objaviti svoje "ulove", pa neke od najboljih prenosimo u nastavku.

📷 Screenshot / NASA
Screenshot / NASA