Sonda OSIRIS-REx vraća se na Zemlju s uzorcima asteroida

Američka je sonda, nakon lansiranja iz Floride 2016. godine, krenula prema 321 milijuna kilometara udaljenom asteroidu s kojeg je prošle godine uzela uzorke prašine

Matej Markovinović srijeda, 12. svibnja 2021. u 09:05

Prema izvješću NASA-e, sonda OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer), vraća se na Zemlju s uzorcima prašine asteroida Bennu. Naime, sonda je ovog ponedjeljka uspješno aktivirala potisnike koji su, prema izvješću NASA-e, radili sedam minuta te joj tako omogućili da se brzinom od 1.000 kilometara na sat odmakne od asteroida..

OSIRIS-REx čeka put dug 2,3 milijarde kilometara, nakon kojeg će, 24. rujna 2023. godine, spustiti u pustinju u Utahu kapsulu s više od 60 grama uzoraka s asteroida Bennu. Nakon što sonda ispusti kapsulu, ostat će u svemiru te će ju NASA, ako joj ostane dovoljno goriva, poslati u novu misiju.

„Mnogo postignuća OSIRIS-REx-a, pokazalo je smion i inovativan način na koji se istraživanje odvija u stvarnom vremenu“, objašnjava Thomas Zurbuchen, administrativni suradnik za znanost u NASA-inom sjedištu. Dodao je da će nakon ove misije imati praiskonski dio Sunčevog sustava na Zemlji, gdje će mnoge generacije istraživača moći otkrivati njegove tajne.

Većina će uzoraka čekati nove generacije stručnjaka

U izvješću se navodi da će se uzorci prenijeti u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu, gdje će znanstvenici analizirati samo 25 posto od ukupnih uzoraka, dok će preostalih 75 posto čekati buduće generacije stručnjaka s naprednijom tehnologijom. NASA vjeruje da će u uzorcima pronaći spojeve ugljika s kisikom, vodikom, dušikom i ostalim elementima, među kojima bi moglo biti i značajno više zlata i platine nego na Zemlji.

Kako bi prikupila uzorke, sonda se postupno približavala asteroidu, potom je pružila svoju robotsku ruku s uređajem za njihovo prikupljanje te je prilikom doticaja površine Bennua, izazvala eksplozija komprimiranog dušika koja je podigla prašinu. Budući da je robotska ruka utonula nekoliko centimetara u površinu asteroida, prikupljeno je i više uzoraka nego što je planirano, što je zamalo uništilo misiju jer su se vrata spremnika zaglavila.

Unatoč problemu, inženjeri su uspjeli zatvoriti spremnik te su uzorke premjestili u kapsulu na središnjem djelu sonde, koja je još nekoliko mjeseci ostala proučavati krater na površini asteroida Bennu.

„Ova misija naglašava zašto se moramo baviti znanošću i istraživanjem na više načina – i sa Zemlje i iz blizine u svemiru“, objašnjava zamjenica glavnog istražitelja misije, Heather Enos.