"Stupovi stvaranja" dobili još jedan portret sa svemirskog teleskopa James Webb

Poznata svemirska fotografija s Hubblea dobila je i drugu verziju, snimljenu teleskopom Webb. Ovoga puta radi se o detaljnoj snimci prašine i plina koji tvore ovu megastrukturu

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. listopada 2022. u 06:00

Prije desetak je dana NASA objavila fascinantnu fotografiju "Stupova stvaranja", magličaste strukture međuzvjezdanog plina i prašine u maglici Orla, udaljene oko 6.500 svjetlosnih godina od Zemlje i smještene u zviježđu Zmije. Ovu je fotografiju sa svemirskog teleskopa James Webb bilo vrlo prigodno usporediti s onom prvom, nastalom uz pomoć teleskopa Hubble, jer je bliski infracrveni spektar (valnih duljina 0,6 do 5 μm) otkrio brojne zanimljive detalje, kakvi nisu mogli biti snimljeni u vidljivom spektru.

Ovoga tjedna misija teleskopa Webb ide i korak dalje – objavili su isti prizor, samo snimljen kamerom MIRI i obrađen u srednjem infracrvenom spektru (valnih duljina 4,9 do 28,8 μm). Za razliku od mladih zvijezda i onih tek u nastanku, koje su se isticale na prošloj slici, novim krajolikom prevladavaju prizori međuzvjezdane prašine. Ništa manje fascinantan i vrlo detaljan pogled na "Stupove stvaranja" ovdje otkriva materijal iz kojeg će tek nastati zvijezde, u gustim plavo-sivim područjima.

Međuzvjezdana prašina u prvom planu

U snimci s instrumenta MIRI ističu se dvije vrste zvijezda: one crvenkaste na rubovima magličaste strukture, koje su tek nedavno "počistile" gustu prašinu oko sebe ali i dalje su okružene njome, kao i one plavkaste, starije zvijezde, čiji okoliš je značajno čišći.

Isti prizor, drugi spektar. Lijevo je fotografija u bliskom, a desno u srednjem infracrvenom spektru 📷 NASA, ESA, CSA, STScI
Isti prizor, drugi spektar. Lijevo je fotografija u bliskom, a desno u srednjem infracrvenom spektru NASA, ESA, CSA, STScI

Crveni i narančasti tonovi pri vrhu slike prikazuju regije raspršene i hladne međuzvjezdane prašine, dok tamni predjeli u dnu ističu regiju gušće prašine. Činjenica da je u ovim valnim duljinama naglasak stavljen upravo na međuzvjezdanu prašinu i plin rezultirala je i time da se u pozadini ne vide druge galaksije – njihova svjetlost u ovom spektru ne može proći kroz guste oblake. No, takav pogled na svemirske strukture, najdetaljniji do sada, omogućit će znanstvenicima procijeniti koliko se materijala nalazi u ovoj regiji svemira te od čega je sastavljen.

Za dobiti približnu ideju o tome koliko je prostranstvo ovim kadrom obuhvaćeno, NASA daje usporedbu. Fokusiramo li se samo na vrlo sjajnu zvijezdu s desne strane najvećeg stupa, otprilike na polovici njegove visine – samo ta zvijezda i njezin "plašt" od prašine veći su od cijelog našeg Sunčevog sustava. Na donjoj fotografiji priloženo je i mjerilo, pa vidimo da je širina ove strukture otprilike 4 svjetlosne godine, ili oko 38 bilijuna kilometara.

Fotografiju u punoj rezoluciji možete pronaći ovdje.

Za potpuni dojam veličine strukture, ovdje je prikazano i mjerilo 📷 NASA, ESA, CSA, STScI
Za potpuni dojam veličine strukture, ovdje je prikazano i mjerilo NASA, ESA, CSA, STScI