Teleskop Webb snimio poznate "Stupove stvaranja" značajno detaljnije nego Hubble

Rezultati svemirskog teleskopa James Webb nastavljaju oduševljavati. Ovoga puta javnost je dobila na uvid najdetaljniju i najveću fotografiju triju stupova prašine i plina u maglici Orla

Sandro Vrbanus srijeda, 19. listopada 2022. u 21:45

Jedna od najpoznatijih fotografija u povijesti astronomije, "Stupovi stvaranja", nastala je davne 1995. godine, a snimio ju je svemirski teleskop Hubble. Na njoj vidimo "trozubac", odnosno prema nekima, tri "surle", što su oblici koje je formirala nakupina međuzvjezdanog plina i prašine u maglici Orla, udaljenoj 6.500-7.000 svjetlosnih godina od Zemlje i smještenoj u zviježđu Zmije.

Njezino ime dolazi od činjenice da je riječ o maglici gdje se zvijezde rađaju, a novi svemirski teleskop James Webb idealan je novi instrument za snimanje upravo takvih svemirskih pojava. On, naime, snima primarno u infracrvenom spektru, a takvo zračenje lakše se probija kroz svemirsku prašinu – pa samim time dobivamo mnogo detaljnije fotografije maglica i zvijezda koje se nalaze unutar ili iza njih. Ne čudi, stoga, da su upravo "Stupovi stvaranja" došli na red za promatranje, a rezultati su ponovno spektakularni.

Stupovi stvaranja u infracrvenom spektru

Webb je snimio ogroman broj zvijezda u ovoj regiji svemira svojom kamerom za bliski infracrveni spektar (NIRCam), a među njima se može primijetiti i mnogo žarko crvenih točaka – sve one nove su začeci novih zvijezda, nastalih gomilanjem svemirske prašine i sabijanjem iste pod pritiskom gravitacije. Prepoznat ćete ih po boji i šest "šiljaka" koji su na njima kao rezultat difrakcije svjetlosti na Webbovom sustavu zrcala.

Lijevo: Hubbleova slika iz 1995., desno: Webbova iz 2022. 📷 NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)
Lijevo: Hubbleova slika iz 1995., desno: Webbova iz 2022. NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)

Druga zanimljivost novog pogleda na ovo "zvjezdano rodilište" su i krivudave crvene linije na rubovima nekih stupova, koje nalikuju lavi. Riječ e o mlazovima materijala koje mlade zvijezde izbacuju u svemir, a tamo se sudaraju s okolnim materijalom i stvaraju valove. Grimizna boja u njima označava visokoenergetske oblake vodika o okolini zvijezda, za koje se procjenjuje da su stare tek koju tisuću godina.

U ovoj slici možete uživati u punoj rezoluciji: na ovom mjestu dostupna je u sirovom obliku, gdje kao .tif datoteka rezolucije 8.423 x 14.589 točaka "teži" više od 160 MB. Najvažnije detalje NASA-ini su stručnjaci istaknuli i objasnili i u priloženom videu.

Podaci iz ovog promatranja poslužit će astronomima u ažuriranju modela i procesa nastanka zvijezda. Identificiranjem novih populacija zvijezda i promatranjem količine međuzvjezdanog plina i prašine u regiji oko njih, nastat će jasnija slika o tome kako se zvijezde rađaju te kako evoluiraju iz ovih oblaka kroz milijune godina.