U okolici Šibenika kreće potraga za ostatkom meteorita

U noći sa 22. na 23. veljače kamere Hrvatske meteorske mreže zabilježile su pad meteorita na šire područje grada Šibenika. Znanstvenici se sada nadaju da će uspjeti pronaći njegove vrijedne ostatke

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. ožujka 2021. u 14:04

U Dalmaciji ovih dana traje pomalo tajanstvena potraga za malenim ostatkom asteroida koji je tamo nedavno stigao iz svemira. Naime, u noći sa 22. na 23. veljače 2021., točnije odmah nakon ponoći 23. veljače, u 0 sati 0 minuta i 23 sekunde, kamere Hrvatske meteorske mreže snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od sjaja Mjeseca u fazi prve četvrti. Analiza navedenih snimaka pokazala je da je bila riječ o meteoritu koji je pao na područje Dalmacije, ili preciznije, negdje na šire područje Šibenika, odnosno Drniša.

Kamere koje su snimile pad ovog meteorita, procijenjene veličine otprilike kao nogometna lopta, smještene su u Zadru, na Čiovu, u Zvjezdanom selu Mosor i Humcu kraj Jelse na otoku Hvaru. Njihove su snimke omogućile znanstvenicima izračun putanje i detalja ovog događaja.

Došljak iz asteroidnog pojasa

Hrvatski astronomski savez objavio je sljedeće rezultate analize: Ovaj je meteoroid u atmosferu Zemlje ušao brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi te je svoj sjajni put započeo na visini od 84 kilometra. Nakon nešto više od 4 sekunde preleta, meteoroid se ugasio pri brzini nešto manjoj od 3 kilometra u sekundi, na visini od 26 kilometara, pri čemu rezultat dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta upućuje na to da je dio meteoroida preživio izgaranje u atmosferi. Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3.300 kilograma po metru kubičnom daje tijelo koje odgovara kugli polumjera oko 25 milimetara. Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa, kažu iz HAS-a.

 

Prilog o padu meteorita u Dalmacijii u Dnevniku Nove TV

Posted by Hrvatski astronomski savez on Wednesday, March 10, 2021

Preciznije podatke o mjestu pada koje astronomi imaju za sada neće iznositi u javnost, kako ne bi prouzročili "meteorsku groznicu" i kako bi eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. U potragu za meteoritom znanstvenici će organizirano krenuti ovih dana. Ono što se nadaju pronaći jest ostatak meteorita veličine otprilike loptice za stolni tenis ili golf.

Naš poznati astronom Korado Korlević, koji i sam često traga za meteoritima poput ovoga, naglasio je kako je bitno što prije pronaći ovaj meteorit, ako je to ikako moguće. To će omogućiti kvalitetniju analizu njegovog kemijskog sastava prije nego ga uvjeti (prvenstveno vlaga) na našem planetu značajno promijene. Za slučaj da znanstvenici ne uspiju u svojoj potrazi, možda objave njegovu potencijalnu lokaciju i raspišu nagradu za pronalazača.

Iako komadići svemira koji na ovaj način pristignu na Zemlju ponekad imaju vrijednost i preko 1.000 eura, često je njihova znanstvena vrijednost daleko veća. Na temelju analize sastava znanstvenici mogu doznati mnogo o uvjetima u svemiru, asteroidnom pojasu, te nastaviti razotkrivati tajne iz davne prošlosti Sunčevog sustava.