Već se planira nasljednik teleskopa James Webb, radnog naziva LUVOIR

Dok najnoviji svemirski teleskop krstari prema svojem "parkiralištu" u svemiru, pogledajmo i kako bi mogao izgledati njegov nasljednik, svemirski teleskop za kraj 2030-ih godina

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. siječnja 2022. u 10:55

Znanstvena javnost je ovih dana usmjerena prema svemiru, gdje se trenutačno odvija složena operacija rasklapanja svemirskog teleskopa James Webb. On je, kako smo već pisali, iznimno dobro odradio lansiranje i korekcije putanje, pa će mu ukrcano gorivo omogućiti rad i duži od planiranih 10 godina. No, iako produžen, životni mu je vijek i dalje ograničen, pa znanstvenici već gledaju što bi ga moglo zamijeniti.

Širok spektar promatranja

Prema NASA-inim planovima, koji postoje već nekoliko godina, sve naučeno u razvoju sklopivog svemirskog teleskopa Webb moći će biti iskorišteno i za izradu njegovog nasljednika. On za sada živi tek kao koncept radnog imena LUVOIR (ne, nije riječ o nekom francuskom znanstveniku tog prezimena, već je naziv kratica za Large UV/Optical/IR Surveyor).

Kao što se vidi iz pojašnjenja imena, ovaj teleskop trebao bi imati mogućnost snimanja svemira u vrlo širokom spektru svjetlosti, od infracrvenog do ultraljubičastog, a osnovne bi mu misije bile traganje za nastanjivim planetima izvan Sunčeva sustava, detaljnije proučavanje planeta i satelita unutar njega, kao i rasvjetljavanje novih detalja oko nastanka svemira i formiranja prvih galaksija (kao, uostalom, i kod Webba).

Modularni dizajn

Izvedbom bi LUVOIR podsjećao na Webb, no primarno bi mu se zrcalo sastojalo od značajno više šesterokutnih segmenata, čak i do njih 36, imalo bi promjer 8 ili 15 metara, ovisno o mogućnostima rakete koja bi ga lansirala, a toplinski bi štit također bio značajno veći nego kod Webba, iako sličnog koncepta.

Usporedba zrcala Hubblea, Jamesa Webba i predloženog projekta LUVOIR
Usporedba zrcala Hubblea, Jamesa Webba i predloženog projekta LUVOIR

Konstrukcija teleskopa omogućila bi izvedbu više njegovih varijanti na istim principima, u svemiru bi se također orbitirao oko Lagrangeove točke L2, no, za razliku od Webba, plan je da LUVOIR bude u potpunosti "popravljiv", tj. da mu se budućim misijama mogu produživati životni vijek i dodavati nove mogućnosti.

Cijene i rokovi

NASA trenutačno procjenjuje da bi izgradnja teleskopa LUVOIR mogla koštati između 18 i 24 milijarde dolara, ovisno o tome za koju se verziju odluče. Podsjetimo, Webb je koštao 9,7 milijardi dolara kroz gotovo 30 godina.

Aktualni planovi kažu da bi novi teleskop u svemir trebao poletjeti tijekom 2030-ih godina, a najrealističnije procjene govore da bi se to moglo dogoditi 2039. ili 2040. godine. Naravno, prođe li s Webbom sve u redu i izdvoje li SAD dovoljno sredstava za njegov razvoj.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi