Jamo DS4 - Udvoje je veselije

Pored mnogih kompaktnih sobnih zvučnika s kojima se susrećemo u posljednje vrijeme, zgodno je vidjeti da neki ipak nisu zaboravili ni staru recepturu – stereo konfiguracije

Oton Ribić petak, 9. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Deklarirana snaga 36 W (2 x 18 W)
Ulazi Bluetooth, stereo RCA

U slučaju da ste, promatrajući fotografije uz ovaj opis, pomislili da su ovi zvučnici prekriveni omraženom teksturiranom plastikom, imamo dobre vijesti – prevarili ste se. Odjeveni su u mekanu umjetnu kožu, što u praksi ne izgleda loše. Radi se o klasičnoj stereo kombinaciji, gdje jedan zvučnik sadrži pojačalo i svu elektroniku, a drugi, pasivan, spaja se na njega. U ovom slučaju to spajanje obavljeno je, ni manje ni više, nego starim, dobrim klemama i debelim zvučničkim kabelom, priloženim u paketu.

Konstrukcija je općenito u redu, premda bismo bili sretniji da oveći gumb za regulaciju glasnoće nije tako nespretno klackav, što aludira na jeftine spojnice (i kontrast na spomenute, vojnički čvrste kleme). Na praktičnost nemamo primjedbi – i on i tipke za kontrolu playliste, Play i izbor izvora zvuka, lako su dostupni, opipljivi i razmaknuti. Društvo im prave još LED-ice za status Bluetootha te trenutačno izabrani ulaz.

Ponuđeni su, naime, Bluetooth i pomoćni ulaz sa stražnje strane koji, interesantno, nije 3,5-milimetarski, već stereo RCA. Društvo mu pravi još glavni prekidač za uključivanje te USB izlaz za punjenje uređaja, koji se oznakom hvali kako može isporučiti 1 amper.

Zvukom smo prilično zadovoljni, uzevši u obzir gabarite. Bas kreće od nekih šezdesetak herca, što se teško može mjeriti s većim kompaktima, ali zauzvrat ovdje imate protuotrov: stereo separaciju široku, ako želite, onoliko koliko je dugačak kabel među zvučnicima. No i ovako će DS4 biti dovoljan za razumno ozvučivanje bilo koje prostorije. Moglo bi se reći da su visoke frekvencije nijansu izraženije no što bi trebale biti, ali u biti, kad smo testirali zvučnike na radnom stolu, to što smo bili malo izvan njihovog izravnog udara, taman je to sretno kompenziralo.

Kontrole s gornje strane lako su dostupne i nude praktičan, velik kotačić za regulaciju glasnoće
Kontrole s gornje strane lako su dostupne i nude praktičan, velik kotačić za regulaciju glasnoće

Od dodatne opreme, s DS4 stiže RCA-3,5 mm stereo kabel za pomoćni ulaz, te štitnici za visokotonske zvučnike, kako se ne bi oštetili u transportu. Maska od tkanine lako se može skinuti, ako preferirate “siroviji” izgled. Kad smo kod vizualija, dodajmo i da su ovi zvučnici raspoloživi u crnoj i bijeloj boji.

Sve to zadovoljstvo nije jeftino, ali u usporedbi s raznim drugim konkurentima iz klase, nije opet ni pretjerano skupo, naročito uzevši u obzir da solidna akustika obično traje godinama, ili čak dekadama. No, da je moglo imati troznamenkastu cijenu, moglo je.

Jamo DS4

  • Pristojan zvuk
  • Praktične kontrole
  • Kleme za povezivanje zvučnika
  • USB izlaz
  • Konstrukcija kotačića glasnoće
ZVUK 7
IZRADA 7
UKUPNO 7
Cijena 1.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art