Baby driver: porođaj u Tesli koji vozi na autopilotu

Roditelji su zamalo promijenili ime svoje kćeri u Tess jer je beba Maeve Lily Sherry rođena na stražnjem sjedalu obiteljskog Tesle koji ih je na autopilotu dovezao do bolnice

Igor Berecki četvrtak, 23. prosinca 2021. u 18:28

Trudnica Yiran Sherry (33) i njezin suprug Keating Sherry (34) spakirali su najneophodnije stvari za boravak u philadelphijskom rodilištu, te zajedno sa svojim trogodišnjim sinom Rafom užurbano krenuli prema bolnici jer je Yiran dobila trudove: počeo je porod njihovog drugoga djeteta.

Uzbuđena tročlana obitelj se svojim Teslom uputila prema rodilištu, ali je u bolnicu naposlijetku stiglo četvero putnika. Yiran se porodila dok je Tesla vozio na autopilotu: tata Keating je jednom rukom tek pridržavao volan, dok je drugom pomagao Yiran koja se porađala na stražnjem sjedalu. Istovremeno su oboje smirivali i tješili zaprepaštenog trogodišnjaka Rafu, koji je u autopilotom vođenom automobilu nazočio rođenju svoje sestrice.

Autopilotom kroz rush-hour

Bila je poslijepodnevna špica i philadelphijska Avenija Lancaster je bila posve zagušena gustim prometom. Kada je Yiran pukao vodenjak, krenuli su završni trudovi, a Keating je utipkao GPS koordinate najbližeg rodilišta i prebacio Teslu na autopilot, kako bi on mogao držati lijevu ruku na volanu dok se okretao unatrag da bi smirivao Rafu i desnom rukom pomagao svojoj ženi koju su hvatali sve učestaliji i intenzivniji trudovi.

„Ona mi je stiskala ruku tako snažno da sam mislio kako će mi ju polomiti“, rekao je Keating za Philadelphia Inquirer, novine u kojima je objavljena ova uzbudljiva priča. „Samo sam ponavljao: 'Smiri se, smiri se, koncentriraj se na disanje', što je više bilo upućeno meni nego njoj, jer adrenalin me je potpuno preplavio. Da sam bio za volanom, tko zna kako bih nas dovezao do rodilišta. Srećom, Tesla nas je pouzdano držao na cesti. Hvala genijalnim Teslinim inženjerima na briljantnom dizajnu autopilota“.

Dvadeset minuta vožnje kroz gusti gradski promet do bolnice Paoli proticalo je beskonačno sporo; svaki put kad bi Yiran hvatala dah između trudova, gledala je na GPS kako bi pratila gdje se nalaze. A onda, baš kada je Tesla skretala prema odvojku koji vodi do bolnice, samo je rekla: „Rodila sam. Izašla je.“ Trenutak poslije beba je zaplakala.

Maeve Lilly Tesla Baby

U času kada su Sherryjevi pristizali pred rodilište (već uvećani za novoga člana obitelji), na parkiralištu bolnice se zatekao pedijatar koji je zajedno s ekipom sestara-primalja s hitnog prijema prerezao pupčanu vrpcu nad prednjim sjedalom automobila. Beba je bila zdrava, živahna i glasna djevojčica.

Yiran je za Inquirer izjavila da su medicinske sestre za vrijeme boravka u rodilištu curicu prozvale „Teslina beba“, unatoč imenu Maeve Lilly koje su joj dali roditelji.

Svoj automobil planiraju zadržat još dugo. “Ne bih se previše iznenadio ako bi 2037. godine Maeve polagala svoju vozačku dozvolu za volanom tog istoga Tesle“, rekao je tata Keating.

Inače, stariji Maevin brat Rafa je svoje ime dobio po teniskoj zvijezdi Rafaelu Nadalu i slikaru Raphaelu, a Maeve je ime ženskog lika u romanu The Dutch House autorice Ann Patchett, knjizi koju su Yiran i Keating nedavno čitali. Posve očekivano, jedno vrijeme su razmišljali da bi u počast automobilu koji ih je dovezao do bolnice, mala Maeve dobije srednje ime Tess. Na kraju su se odlučili za Lilly, što je amerikanizirani prijevod imena Yiranine majke, Kineskinje. Međutim, Maeve Lilly je u rodilištu dobila nadimak koji će ju očito pratiti kroz ostatak života: svo medicinsko osoblje ju je zvalo jednostavno i logično – Tesla Baby ili još kraće: Tess.

(Propuštena?) prilika za damage control

Porod Tesline bebe mogla bi biti dobra vijest i za Teslu, tvrtku koja je već neko vrijeme opterećena lošijim publicitetom uzrokovanim zabrinutošću za funkcionalnu sigurnost nadzornih sustava vožnje. Primjerice, ovoga tjedna je jedna taksi tvrtka u Parizu nakon sudara sa smrtnim posljedicama po putnika prestala koristiti automobile Tesla Model 3. A Tesla se već i ranije suočavao s tužbom zbog nesreće na Floridi u kojoj je 2019. godine poginuo tinejdžer u modelu S.

Suosnivaču Tesle, Elonu Musku, najbogatijem čovjeku na svijetu, vlasniku PayPala i SpaceXa, u listopadu je sudskom presudom naložena isplata 137 milijuna dolara odštete zaposleniku koji je bio rasno zlostavljan, a tvrtka Tesla se odnedavno suočava i s optužbama za seksualno zlostavljanje žena zaposlenih u jednoj od podružnica.

Ipak, unatoč izvrsnoj prilici da vijest o sigurnom porodu „Tesline bebe“ koji se dogodio za vrijeme autopilotiranja kroz gradski prometni krkljanac tvrtka iskoristi kao pozitivan i besplatan PR-potez, iz Tesle ni nakon izravnih upita iz medija do sada nije stigao nikakav odgovor na zahtjev za komentare o ovom uzbudljivom događaju sa spektakularnim happyendom.