S piste na cestu – Williamsova šasija za električna vozila

Sestrinska kompanija legendarne momčadi Formule 1 izradila je skalabilnu karbonsku šasiju za izradu električnih vozila različitih vrsta

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. ožujka 2018. u 10:41

Williams Advanced Engineering sestrinska je kompanija poznate momčadi Formule 1, Williamsa, koja se bavi razvojem naprednih tehnologija na području automobilizma, utrkivanja, ali i u sektorima obrane i medicine. Ova je kompanija razvila i predstavila FW-EVX, šasiju na kojoj se mogu izrađivati električni automobili srednje i više klase.

Dizajn ove šasije je skalabilan, što znači da se može primijeniti na vozilima različite veličine, od onih srednjih do većih. U svim inačicama FW-EVX uključuje platformu s ugrađenim baterijama i sustavom hlađenja istih, ovjesom, mjestom za do četiri elektromotora, te sustavom za ublažavanje sudara. Cijela je osnovna struktura ovog univerzalnog podvozja automobila izvedena od ugljikovih vlakana, pa je iznimno čvrsta i lagana.

U Williamsu se diče i sigurnošću novog sustava kao i ekološkom prihvatljivošću, dok skalabilna izvedba smanjuje troškove. U izradi su se poslužili tehnologijama i inovacijama do kojih su došli razvijajući bolide za Formulu E. Cijelo podvozje teži tek 995 kilograma, što uključuje 350 kg baterija kapaciteta 80 kWh.