Američka mornarica pretvorila borbeni zrakoplov u autonomni

Od zrakoplova Boeing EA-18G Growler, namijenjenog za elektroničko ratovanje usmjereno na komunikacijske sustave neprijatelja, Amerikanci su preradom načinili bespilotnu letjelicu

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. veljače 2020. u 06:00

Boeing EA-18G Growler američki je borbeni zrakoplov namijenjen polijetanju s nosača zrakoplova, a primarna mu je namjena "elektroničko ratovanje", odnosno onemogućavanje neprijateljskih komunikacijskih sustava i radara. Riječ je o specijaliziranoj verziji lovca dvosjeda F/A-18F Super Hornet, koja se u Američkoj mornarici koristi već desetak godina.

Ovoga tjedna iz Mornarice su objavili kako su uspješno testirali pretvaranje ovog tipa zrakoplova u – bespilotnu letjelicu. Opremljeni s tehnologijom za autonomni let, dva Growlera bez pilota odradila su pokusni let tako što je njima na daljinu upravljala posada trećeg zrakoplova istog modela. Testovi su obavljeni u suradnji Američke mornarice i Boeinga u mornaričkoj bazi Patuxent River, u saveznoj državi Maryland.

Bespilotni lovci

U ukupno četiri pokusna leta s autonomnim zrakoplovima uspješno je obavljena 21 pokazna misija. U konačnici se pokazalo da borbeni zrakoplovi mogu u misijama biti korišteni i bez pilota, kažu iz Boeinga. Tehnologija koju su testirali ima za cilj proširiti domet senzora na zrakoplovima u misijama izviđanja, i to bez da se piloti izlažu pogibelji. Kada se iz jednog zrakoplova kontrolira više drugih povećavaju se šanse za preživljavanjem pilota, a na njih se, kažu, ne stavlja dodatno opterećenje.

Testiranje autonomnih "wingmana" i rezultati ovih pokaznih vježbi dat će Mornarici i Boeingu mnoštvo podataka za analizu na temelju koje će odlučiti u kojem smjeru bi trebale ići njihove zajedničke investicije u tehnologije budućnosti.

Ovo nije prvi puta da Boeing govori o bespilotnim pratećim letjelicama. Prošle smo godine tako pisali o dronu "Loyal Wingman" koji je zamišljen u iste svrhe kao i prerađeni Growler – izviđanje terena bez dovođenja posade u opasnost.