Boeingov dron bit će pratnja borbenim zrakoplovima

Američki proizvođač zrakoplova i razne vojne opreme Boeing otkrio je kako razvija bespilotnu letjelicu "Loyal Wingman"

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. ožujka 2019. u 07:00

Na međunarodnom sajmu avijacije u australskom Avalonu američki je proizvođač zrakoplova i druge vojne opreme Boeing predstavio neočekivani proizvod – bespilotnu letjelicu Loyal Wingman. Kao što joj samo ime kaže, ona bi trebala poslužiti kao pratnja klasičnim borbenim zrakoplovima i biti im od pomoći u raznim zadacima.

Boeing razvija čak tri inačice ovog drona. Prikazani prototip dug je 11,7 metara i trebao bi imati autonomni dolet od oko 3.700 kilometara. Mnoge druge detalje, poput vrste pogona, naoružanja, mogućnosti izvođenja raznih zadataka i drugih karakteristika Boeing za sada drži za sebe.

Objavljeno je tek kako bi ovaj "lojalni pomoćnik" trebao primarno biti namijenjen za izviđačke misije, ali bi se usred leta trebao biti u mogućnosti prebaciti i u borbeni način rada. Isto tako, poznato je da bi trebao biti u mogućnosti letjeti pod nadzorom pilota glavnog zrakoplova, zemaljske kontrole, ili pak potpuno autonomno.

Najvažnija zadaća koju Boeing ovim projektom želi postići jest ostvariti aktivnu suradnju zrakoplova sa i bez posade, kako bi oni u sinergiji mogli bolje izvršavati sve povjerene im zadaće.

Loyal Wingman razvija se u Boeingovim pogonima u Australiji i prvi bi puta trebao poletjeti tijekom sljedeće godine.