Amerikancima pala dva borbena mlažnjaka u pet dana

Ratno zrakoplovstvo SAD-a iza sebe ima prilično loš tjedan – dva zrakoplova, F-22 i F-35, su izgubljena u blizini iste baze, no piloti su se spasili

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. svibnja 2020. u 11:55

Ratno zrakoplovstvo SAD-a u proteklih je tjedan dana izgubilo dva višenamjenska vojna mlažnjaka. Prvo se protekloga petka tijekom treninga u blizini zračne baze Eglin, na zapadu Floride, srušio mlažnjak F-22 Raptor. Zrakoplov je pao na područje baze predviđeno za izvođenje pokusnih i trenažnih letova, pilot se katapultirao i nije životno ugrožen. Nikakva infrastruktura na tlu nije tom prigodom bila oštećena.

F-35 i F22
F-35 i F22

Potom se ovoga utorka, samo četiri dana nakon prvog incidenta, u istoj zračnoj bazi, prilikom slijetanja srušio najnapredniji, ali i najproblematičniji borbeni zrakoplov današnjice, F-35A Lightning II. Nezgoda se dogodila za vrijeme rutinskog noćnog trenažnog leta, oko 21:30 sati po lokalnom vremenu. I u ovom se slučaju pilot na vrijeme katapultirao iz zrakoplova i prošao je bez opasnijih ozljeda.

 

-- NEWS RELEASE -- An F-35A Lightning II assigned to the 58th Fighter Squadron crashed upon landing around 9:30 p.m....

Posted by 33rd Fighter Wing on Tuesday, 19 May 2020

Treći izgubljeni F-35

Najnoviji Lockheed Martinov borbeni zrakoplov, F-35, već je treći puta pao u manje od tri godine. Prvi slučaj pada bio je u rujnu 2018. kada je u Južnoj Karolini jedan F-35B američkih Marinaca pao zbog proizvođačeve pogreške. Nakon toga F-35A pao je u Japanu u ocean za vrijeme trenažnog noćnog leta. Kao uzrok nesreće tada je navedena dezorijentacija pilota, koji je pritom i poginuo.

F-35, unatoč tomu, ima dobru statistiku – zabilježena su tri pada u više od 250 tisuća sati leta, uz još četiri manje nezgode poput požara ili udara ptica.