Antonov prikuplja donacije za oživljavanje legendarne An-225 Mrije

Ukrajinska kompanija u prvim je danima rata ostala bez jedinog primjerka najvećeg transportnog zrakoplova na svijetu. Pokušat će ga oživjeti uz međunarodnu pomoć i svojevrsni crowdfunding

Sandro Vrbanus subota, 26. ožujka 2022. u 12:28

U prvim danima ruske invazije na Ukrajinu izvještavali smo o tome kako je u zračnoj luci Gostomel, u hangaru gdje je bio na servisu, u borbama bio uništen najveći zrakoplov na svijetu, Antonov An-225 Mrija. Jedini primjerak ovog zrakoplova, koji drži 240 svjetskih rekorda, u svojih je više od 34 godine rada zaslužio posebno mjesto u povijesti avijacije. Logično je da će njegovu slavu i jedinstvene sposobnosti vlasnici, kompanija Antonov, sada pokušati iskoristiti kako bi ga vratili u život uz pomoć donacija iz cijelog svijeta.

Crowdfundingom do obnove

Ovoga su tjedna, stoga, poslali javni apel upućen "međunarodnoj avijacijskoj zajednici i svim ljudima civiliziranoga svijeta kojima nije svejedno". U svojem otvorenom pismu ističu kako je An-225 Mrija (San) bio transportni zrakoplov poput nijednog drugog, kad je riječ o prijevozu velikih i teških tereta. Osim toga, Mrija je imala i mogućnost horizontalnog lansiranja raketa i svemirskih letjelica, a na svojem je trupu mogla prevoziti posebne terete, poput, primjerice, američkog Space Shuttlea.

Zbog svega ovoga, jedini primjerak An-225 je ušao u legendu i postao je simbol tehnološkog napretka svjetskog zrakoplovstva 20. i 21. stoljeća, navode iz Antonova. Potom podsjećaju kako se krajem veljače dogodila katastrofa u kojoj je ovaj jedinstveni zrakoplov uništen, na užas svih u kompaniji ali i njihovih klijenata te cijele zrakoplovne javnosti.

"San nikada neće umrijeti", poručuju iz Antonova
"San nikada neće umrijeti", poručuju iz Antonova

Unatoč teškim vremenima, u Antonovu su sada odlučni u namjeri da svoj "San" spase od potpunog nestanka – pa planiraju njegovo oživljavanje, budući da imaju znanje, dokumentaciju, stručni i motivirani tim i veliku želju da to učine. No, za taj pothvat nemaju dovoljno novca, pa su pokrenuli međunarodnu inicijativu za prikupljanje donacija. Međunarodni fond za oživljavanje transportnog zrakoplova Antonov An-225 Mrija već sada prima donacije u ukrajinskim, njemačkim i američkim bankama, a detalji su dostupni u objavi na društvenim mrežama Antonova.

Apel za donacije upućen je vlastima država iz cijelog svijeta, aviokompanijama, svim partnerima s kojima je Antonov surađivao, bankama, avijacijskim entuzijastima i cijeloj zrakoplovnoj zajednici. Procjenjuje se da bi obnova zrakoplova An-225 mogla koštati oko 3 milijarde dolara.