Boeing od Virgin Galactica traži da uništi sve podatke iz propalog partnerstva

Zrakoplovna kompanija optužuje tvrtku Richarda Bransona za nezakonito korištenje Boeingovih zaštićenih informacija prilikom dizajniranja matičnog broda

Mladen Smrekar četvrtak, 28. ožujka 2024. u 16:13
Virgin Galactic u cijelosti odbija tužbu po kojoj je Boeingu nanesena nepopravljiva šteta 📷 Virgin Galactic
Virgin Galactic u cijelosti odbija tužbu po kojoj je Boeingu nanesena nepopravljiva šteta Virgin Galactic

Boeing je podnio tužbu protiv Virgin Galactica gdje tvrtku Richarda Bransona tuži za zadržavanje poslovnih tajni koje su dvije kompanije razmijenile u nakani da razviju novi matični brod.

Ugrožene poslovne tajne

Boeing je od saveznog suca u Virginiji zatražio da izda sudski nalog kojim se Virgin Galacticu do daljnjeg zabranjuje korištenje podataka koje su dvije kompanije podijelile nakon potpisivanja sporazuma o suradnji. Boeing sad optužuje Virgin Galactic za "zadržavanje, korištenje i prijetnju daljnjim korištenjem poslovnih tajni" koje pripadaju tvrtki i njezinoj podružnici Aurora Flight Sciences, stoji u pritužbi.

Eve, trenutni matični brod Virgin Galactica 📷 Virgin Galactic
Eve, trenutni matični brod Virgin Galactica Virgin Galactic

U srpnju 2022. Virgin Galactic je najavio sporazum s Aurorom o dizajnu i proizvodnji sljedeće generacije matičnog broda koji se koristi za nošenje svemirskog aviona i njegovo oslobađanje na visini od 13.500 metara.

Projekt Delta

Virgin Galactic već neko vrijeme razvija svemirsku letjelicu Delta koja će služiti za prijevoz svemirskih turista na suborbitalne visine. Tvrtka istovremeno nadograđuje i trenutni model matičnog broda Virgin Galactica, zvan Eve. Ova poboljšana verzija trebala bi biti brža za izradu i lakša za održavanje, što bi onda povećalo broj letova. 

Početkom godine Virgin Galactic je organizirao i prvo putovanje isključivo za privatne astronaute 📷 Virgin Galactic
Početkom godine Virgin Galactic je organizirao i prvo putovanje isključivo za privatne astronaute Virgin Galactic

Prva testiranja Delte zakazana su za sljedeću godinu, a prvi komercijalni letovi planirani su za 2026. Nije sasvim jasno dokle je tvrtka došla s novim dizajnom matičnog broda, ali očito je da dogovor s Aurorom pošao po zlu. U Boeingovoj se tužbi naime tvrdi da je Virgin Galactic zadržao intelektualno vlasništvo povezano s razvojem matičnog broda, odbijajući poštovati ugovorno obećanje da će uništiti dva skupa poslovnih tajni. 

Privatna putovanja

"Boeing je ove poslovne tajne razvio tijekom desetljeća inženjeringa, testiranja, izgradnje i letenja zrakoplovima. Trajno, neovlašteno zadržavanje i korištenje ovih poslovnih tajni za razvoj novog matičnog broda namjerno lišava Boeing i Auroru njihovih ekskluzivnih vlasničkih prava i nanosi nepopravljivu štetu", stoji u tužbi koju Virgin Galactic odbija u cijelosti.

Umjesto samo četiri sjedala, nova bi generacija letjelica imala mjesta za šest putnika 📷 Virgin Galactic
Umjesto samo četiri sjedala, nova bi generacija letjelica imala mjesta za šest putnika Virgin Galactic

Tvrtka Richarda Bransona lani je započela eru komercijalnih putovanja u svemir, a prva posada poletjela 29. lipnja 2023. Početkom ove godine Virgin Galactic je organizirao i svoje sedmo svemirsko putovanje, prvo na kojem su sva četiri sjedala u letjelici VSS Unity zauzeli privatni astronauti.

Poslovna računica

Delta se dakako može lansirati i s nosačem Eve, ali bi novi matični brod ipak dobro došao Virgin Galacticu da pojača intenzitet svojih financijski isplativih suborbitalnih letova. Iza koncepta komercijalnih letova naime stoji jasna računica.

Virgin Galactic bi s Deltom mogao zaraditi 2,3 milijuna dolara po letu 📷 Virgin Galactic
Virgin Galactic bi s Deltom mogao zaraditi 2,3 milijuna dolara po letu Virgin Galactic

Izrada Delte stoji između 50 i 60 milijuna dolara, a njen procijenjeni vijek trajanja je 500 letova. Letjelica može primiti šest putnika, od kojih svaki plaća 450.000 dolara po letu. To znači da se po letu može zaraditi 2,7 milijuna dolara. Odbiju li se pritom operativni troškovi od 400.000 dolara, to znači da se na svakom suborbitalnom putovanju može zaraditi 2,3 milijuna dolara.