DARPA razvija strateški vojni ekranoplan za 21. stoljeće

Američka agencija za razvoj naprednih obrambenih tehnologija najavila je kako će dizajnirati, izgraditi te u upotrebu pustiti Liberty Lifter, veliki i moćni vojni transportni ekranoplan

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. svibnja 2022. u 11:05

Američka agencija DARPA, poznata po brojnim naprednim tehnološkim projektima, koje razvija primarno u vojne svrhe, predstavila je prošloga tjedna novi plan. Njihov sljedećei projekt bit će dizajniranje, razvoj i testiranje velike strateške letjelice (ekranoplana) koja koristi "wing-in-ground" efekt, nazvanoga Liberty Lifter. Namjera stručnjaka iz DARPA-e je ovom letjelicom proširiti mogućnosti vojne transportne avijacije, dajući im na raspolaganje revolucionarne mogućnosti prijevoza teških tereta morskim putem.

Stara ideja u modernoj izvedbi

Ekranoplan je praktički lebdjelica koja polijeće s vode, a leti izravno iznad vodene površine. U zraku se održava na dinamičkome zračnom jastuku, koji nastaje zbog povećanoga tlaka zraka pod donjom površinom krila, kada lebdjelica u niskom letu postigne dovoljnu brzinu. Ovaj efekt trebao bi omogućiti da Liberty Lifter bude moćno transportno sredstvo, agilno i brzo, kao i ono kojem ne trebaju luke, pristaništa ili uzletno-sletne piste.

U ovoj su agenciji svjesni da je povijest razvoja ekranoplana duga te da su oni do sada primarno razvijani u sovjetskim pogonima. Glavne nedostatke, poput činjenice da za let/plovidbu trebaju mirne vode i da im je mogućnost manevriranja ograničena, planiraju otkloniti korištenjem "inovativne konfiguracije, modernih tehnologija te novih tehnika proizvodnje".

DARPA planira prikazati svoje mogućnosti u razvoju relativno jeftinog, ali i za razne misije spremnog, ekranoplana 21. stoljeća. On bi, kako najavljuju, trebao biti u mogućnosti i "odlijepiti" se od vodene površine te imati plafon leta od čak 10.000 stopa (3 kilometra).

Kako bi ostvarili svoj plan, moraju savladati tri glavne prepreke: umanjiti utjecaj nemirnog mora na letne mogućnosti i apsorbirati valove, učiniti proizvodnju jeftinom uz lako dobavljive materijale, i naposlijetku, razviti tehnologije koje će omogućiti polijetanje i slijetanje i na velikim valovima.