Deseci Boeinga 777 ostaju prizemljeni u SAD-u i Japanu nakon kvara motora

Japan Airlines ima 14, a All Nippon Airways 19 zrakoplova s Pratt & Whitney PW4000 motorima.

Matej Markovinović ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 18:00

Zrakoplovne su kompanije u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prizemljili desetke zrakoplova Boeinga 777 nakon kvara motora na letu UA328 za Honolulu ovoga vikenda.

Kako se navodi u tekućoj istrazi Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, do kvara je došlo zbog puknutih lopatica turbine na motoru, a prema Wall Street Journalu, Boeing je priopćio zrakoplovnim kompanijama da zaustave letenje zrakoplova opremljenim Pratt & Whitney PW4000 motorima. Savezna je uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) također izdala hitnu direktivu o plovidbenosti zahtijevajući neposredne ili pojačane inspekcije zrakoplova Boeing 777 opremljenim navedenim motorima, a FAA-ov administrator Steve Dickson, rekao je u izjavi da su pregledali sve dostupne sigurnosne podatke nakon incidenta koji se dogodio u subotu.

„Na temelju početnih informacija, zaključili smo da bi trebalo povećati interval pregleda za šuplje lopatice turbina koje su jedinstvene za ovaj model motora te se koriste samo na avionima Boeing 777“, objašnjava Dickson. United Airlines kaže da je dobrovoljno prizemljio 24 zrakoplova koji koriste navedene motore, a Japanski je ured za civilno zrakoplovstvo naredio Japan Airlinesu i All Nippon Airwaysu da odmah uklone takve zrakoplove iz upotrebe.

Podsjećamo da je u subotu na letu iz Denvera za Honolulu, došlo do kvara motora te su krhotine padale po gradu Broomfieldu. U nesreći nitko od 231 putnika i 10 članova posade nije ozlijeđen.